Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν την αναγκαιότητα ύπαρξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την οποία υποστηρίζουν ότι εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Παρά ταύτα, είναι η περιφέρεια στην οποία αντιπαρατίθενται για τη θέση του περιφερειάρχη τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές που εκλέγονται όλοι ανεξαιρέτως στον Νομό Αχαΐας. Και μόνο το γεγονός αυτό προδιαγράφει ότι η μάχη θα είναι σκληρή.

Παρά τις έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της επιλογής του, καθώς το όνομά του ακουγόταν από κοινού με τα ονόματα των νομαρχών Αχαΐας κ. Δ. Κατσικόπουλου και Αιτωλοακαρνανίας κ. Ευθύμιου Σώκου, ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ κ. Απόστολος Κατσιφάρας, πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Αχαΐας, κατέρχεται στη διεκδίκηση της περιφέρειας με τον αέρα της νίκης. Τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές του 2009 και στους τρεις νομούς άγγιξαν ή και ξεπέρασαν το 50%. Ταυτόχρονα ελέγχει και τις τρεις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στις οποίες εξέλεξε δικούς του υποψήφιους από την πρώτη Κυριακή. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν ο κ. Κατσιφάρας, που κατάγεται από το Καλέντζι Αχαΐας, το χωριό του Γεωργίου Παπανδρέου, θα κατορθώσει να διατηρήσει αυτή την υπεροχή.

Στην αντίπερα όχθη ο υποψήφιος

που στηρίζεται από τη ΝΔ κ. Γ.Παπαναστασίου δεν θα είναι αντιμέτωπος μόνο με τα χαμηλά ποσοστά του κόμματός του στην περιφέρεια, τα οποία κυμάνθηκαν από 28,97% (Αχαΐα) ως 35,68% (Αιτωλοακαρνανία), αλλά θα βρεθεί απέναντι και στην ολιγωρία που επέδειξε το κόμμα του στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Ηλεία. Στα υπέρ ωστόσο του κ. Παπαναστασίου, ο οποίος είναι ηλεκτρολόγος-μηχανικός, πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και πρώην αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, είναι ότι κατόρθωσε να προσεγγίσει τους βουλευτές του κόμματος στην περιοχή, όπως τον κ. Νίκο Νικολόπουλο, οι οποίοι υποσχέθηκαν στον κ. Αντώνη Σαμαρά ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του.

Οι υποψηφιότητες του κ. Κατσιφάρα όσο και του κ. Παπαναστασίου «αποδυναμώνονται», ωστόσο, με την παρουσία του υποψήφιου του ΛΑΟΣ, του βουλευτή Αχαΐας του κόμματος του κ. Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και βουλευτής του ΠαΣοΚ.

Διασπασμένη κατέρχεται η Αριστερά. Το ΚΚΕ στηρίζει την υποψηφιότητα του βουλευτή του κόμματος κ. Νίκου Καραθανασόπουλου . Με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέρχεται ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά στην Αχαΐα το 2007 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση στηρίζει τον τεχνολόγο ακτινολόγο κ. Βασίλη Χατζηλάμπρο, ο οποίος είναι νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας και προέρχεται από την ΚΟΕ. Τον εκπαιδευτικό κ. Κώστα Παπακωνσταντίνου στηρίζουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι.