Κανονικά θα γίνει από την Παρασκευή η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές με μειωμένο φόρο και σε τιμές που θα ξεκινούν από 67 λεπτά το λίτρο στην Αττική. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κατέληξαν σε συμφωνία με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά να απαλλαγούν από τη διαδικασία προκαταβολής της διαφοράς του φόρου από το πετρέλαιο κίνησης, τον έλεγχο των τιμολογίων και, τέλος, την επιστροφή του φόρου σε αυτούς. Ως το τέλος του χρόνου το σύστημα επιστροφών του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα εφαρμόζεται ως έχει αλλά από 1ης Ιανουαρίου με νομοθετική ρύθμιση οι βενζινοπώλες θα απαλλαγούν από την προκαταβολή του φόρου. Ετσι επιστρέφουμε στο παλιό καθεστώς όπου οι λιανοπωλητές αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο φόρο. Στο υπουργείο Οικονομικών, παρά τον συμβιβασμό που επήλθε, υπάρχει ανησυχία για έξαρση του λαθρεμπορίου καθώς στο παρελθόν πολλές μικρές κυρίως εταιρείες έχουν κατ΄ επανάληψη καταδικαστεί για λαθρεμπορία. Η συμφωνία δεν επιφέρει, σύμφωνα με τον κ. Κουσελά, κατάργηση του συστήματος Ηφαιστος, το οποίο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για τον έλεγχο των παραστατικών πώλησης (τιμολογίων, δελτίων αποστολής κτλ.). Σε περίπτωση που υπάρχει άρνηση έγκαιρης υποβολής των δικαιολογητικών θα διαγράφεται από το Μητρώο Διακίνησης Πετρελαίου Θέρμανσης ο βενζινοπώλης ή ο έμπορος που είναι ασυνεπής. Το σύστημα μπορεί να μην είναι μεν απόλυτα επιτυχημένο, αλλά έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων παρακολούθησης της αγοράς και των ποσοτήτων που διακινούνται, συνεπώς σε δεύτερη φάση θα μπορούσε η αγορά να ελεγχθεί.

Οι επιστροφές στο μεταβατικό στάδιο, ως το τέλος του χρόνου, θα γίνονται με βελτίωση της χρονοεπιστροφής, δηλαδή σε δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα της εκκαθάρισης.

Επίσης, εγκαταλείπεται ο συμψηφισμός των οφειλών με την εκκαθάριση του Ειδικού Φόρου ως τον Δεκέμβριο, εκτός αν πρόκειται για ληξιπρόθεσμα χρέη. Το Δημόσιο ήδη οφείλει σημαντικά ποσά στους ιδιοκτήτες πρατηρίων από την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης της περασμένης περιόδου διανομής, από τον περασμένο Απρίλιο, και δεν φαίνεται διατεθειμένο να πληρώσει ούτε τώρα.

Ετσι, αποφασίστηκε να διατηρηθεί το σύστημα πλήρους καταγραφής των στοιχείων όσων αγοράζουν και παραλαμβάνουν το πετρέλαιο, δηλαδή των διαχειριστών, αλλά θα σταματήσει η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους βενζινοπώλες από τον Ιανουάριο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτόν θα υπάρξει άνθηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, αφού η καταγραφή των στοιχείων του αγοραστή του καυσίμου δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμησή του. Η εξέλιξη αυτή είναι γνωστή και στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις των πρατηριούχων και τους εκβιασμούς τους ότι το πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα διανεμηθεί με τη φθηνή τιμή στους καταναλωτές, επελέγη η «στρατηγική υποχώρηση για τέσσερις μήνες» , όπως έλεγε χθες προς «Το Βήμα» πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Στο υπουργείο είναι πλέον βέβαιοι ότι τα αδιέξοδα που δημιουργούνται με τις μεσοβέζικες λύσεις φέρνουν πια πολύ κοντά τη εξίσωση του Ειδικού Φόρου για τους καταναλωτές, κάτι που σημαίνει ότι του χρόνου τέτοια εποχή το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει για το 90% των καταναλωτών όσο το ντίζελ κίνησης, δηλαδή σχεδόν 100% ακριβότερα, αφού αν συγκρίνουμε με σημερινές τιμές το φθηνό θέρμανσης θα βγει στην περιοχή των 0,67- 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ το ντίζελ κίνησης πωλείται κατά μέσον όρο στο 1,31 ευρώ το λίτρο!

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος των βενζινοπωλών κ. Μ. Κιούσης, μετά τη διαβεβαίωση του υπουργείου ότι εντός δύο ημερών θα τους επιστραφεί η διαφορά, οι βενζινοπώλες δέχθηκαν να συνεχίσουν να προκαταβάλλουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών διά του υφυπουργού κ. Δ. Κουσελά αποδέχθηκε το αίτημα, ώστε ο ΕΦΚ να μην καταβάλλεται ούτε από τους καταναλωτές ούτε από τους βενζινοπώλες, δεδομένου ότι η κρίση έχει πλήξει τα νοικοκυριά και τους πρατηριούχους.

Ο κ. Κουσελάς ανακοίνωσε την αποδοχή του αιτήματος και την εφαρμογή του από 1.1.2011, δεδομένου ότι απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ως τότε η προκαταβολή θα επιστρέφεται σε δύο ημέρες από την υποβολή της δήλωσης των αγορών και των πωλήσεων.