Η ισχυρή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο της πεποίθησης των αναλυτών ότι θα συνεχιστεί η ποσοτική χαλάρωση από τη Fed επανέφερε το ενδιαφέρον των επενδυτών και στην εγχώρια αγορά.

Με αρωγό το ευνοϊκό διεθνές κλίμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών επωφελείται επιπλέον και από το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής του πακέτου στήριξης. Μια τέτοια εξέλιξη θα αφήσει στη χώρα περιθώρια για την υλοποίηση αναπτυξιακής πολιτικής. Η εκδοχή αυτή έχει ήδη αρχίσει να επιδρά θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών, όπως προκύπτει τόσο από την ταχεία αποκλιμάκωση των spreads όσο και από την ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι τραπεζικοί τίτλοι πρωτοστάτησαν στην αλματώδη άνοδο του κλάδου (+4,44%), ο οποίος έδωσε τον τόνο και στο ευρύτερο φάσμα της αγοράς που ακολούθησε την τάση. Η ενδεχόμενη παράταση της αποπληρωμής του δανείου από το πακέτο στήριξης θα βελτιώσει τις προοπτικές των τραπεζών, καθώς έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος του «haircut» στα ομόλογα που συνεπάγεται τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συνεχής ροή θετικών εξελίξεων κράτησε σε σταθερά ανοδική τροχιά τον γενικό δείκτη από την έναρξη της συνεδρίασης, ο οποίος κλιμάκωσε την ανοδική δυναμική του στο υψηλό των 1.589 μονάδων προτού κλείσει στις 1.581,69 μονάδες με άνοδο 2,53%.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η κατοχύρωση της πρώτης σημαντικής αντίστασης των 1.580 μονάδων από τον γενικό δείκτη σηματοδοτεί την είσοδό του σε ένα μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, όπου οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις προσδιορίζονται στις 1.620 και στις 1.660 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 3,12% έκλεισε ο δείκτης FΤSΕ 20, ενώ με ανάλογη δυναμική κινήθηκαν οι δείκτες FΤSΕ 40 και FΤSΕ 80, οι οποίοι ενισχύθηκαν κατά 2,33% και 2,49% αντίστοιχα.

Η έντονη αντίδραση της αγοράς συνοδεύθηκε από ισχυρή ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας που ανέβασε τον συνολικό τζίρο στα 180,66 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 141 ανοδικές μετοχές, 31 καθοδικές και 94 αμετάβλητες, εκ των οποίων οι 63 δεν έκαναν καμία πράξη.

Μετοχή
* Εθνική Τράπεζα: Στην κορυφή των αποδόσεων μεταξύ όλων των blue chips του FΤSΕ 20 βρέθηκε το κορυφαίο blue chip της αγοράς. Ανέκτησε τα επίπεδα τιμών που είχε απολέσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς έκλεισε στα 8,58 ευρώ με υπεραπόδοση 5,41%. Παράλληλα η μετοχή απορρόφησε σχεδόν το 39% του συνολικού τζίρου της αγοράς με συναλλαγές ύψους 70 εκατ. ευρώ.

* Τράπεζα Κύπρου: Η μετοχή επιτάχυνε την ανοδική δυναμική της στη δεύτερη ανοδική συνεδρίαση, όπου επανέκτησε τα 4 ευρώ και έκλεισε με απόδοση 4,71%, ανεβάζοντας τα κέρδη της στο διήμερο σε ποσοστό 8,69%. Αυξημένη ήταν η ζήτηση και για τα δικαιώματα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, η διαπραγμάτευση των οποίων λήγει στη σημερινή συνεδρίαση, όπου η τιμή ξεκινά από τα 0,57 ευρώ, καθώς ενισχύθηκε χθες σε ποσοστό 14%.

* Αlpha Βank: Επιστρέφοντας στην αποτίμηση που είχε στις αρχές Σεπτεμβρίου η μετοχή ανέκτησε τα 5,54 ευρώ, όπου και έκλεισε με αξιόλογη άνοδο 4,53%, ανεβάζοντας την απόδοσή της από την αρχή του μηνός στο 20,43%.