Πλήγμα στις πιστωτικές κάρτες έχει καταφέρει η κρίση. Οι τράπεζες μειώνουν τα πιστωτικά όρια, καταργούν τις άτοκες περιόδους χάριτος και απορρίπτουν περισσότερες από τις μισές νέες αιτήσεις. Έτσι, μέχρι τα μέσα του 2011 εκτιμάται ότι στην αγορά θα υπάρχουν 1 εκατ. λιγότερες κάρτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα«Τα Νέα», τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν πως ο λόγος για τον οποίο ψαλιδίζουν τις κάρτες δεν είναι άλλος από τις υψηλές επισφάλειες, οι οποίες κατά µέσο όρο φτάνουν ακόµα και το 20%. Τα χρέη από πιστωτικές κάρτες συγκαταλέγονται στα πιο επισφαλή για τις τράπεζες, που πλέον επιδιώκουν να µειώσουν όσο το δυνατόν τα «κόκκινα δάνεια».

Ενδεικτικό είναι ότι στα τέλη του 2009 τα κόκκινα καταναλωτικά, στα οποία περιλαµβάνονται και οι κάρτες, εκτινάχθηκαν στο 13,4%, ενώ τα πιο απαισιόδοξα σενάρια προβλέπουν ότι στα τέλη του χρόνου οι επισφάλειες µόνο από πιστωτικές κάρτες θα ξεπεράσουν ακόµα και το 1,5 δισ. ευρώ. Έτσι, η πρώτη κίνηση που κάνουν τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα είναι να µειώνουν έως και 50% τα πιστωτικά όρια στην πλειονότητα των πελατών τους.