Το Κογκρέσο της Κολομβίας άρχισε χθες έρευνα για το ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε ο πρώην πρόεδρος [2002-2010] Αλβαρο Ουρίμπε στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στο οποίο ενέχονται στενοί του συνεργάτες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων.
Ο Ορλάντο Κλαβίχο δήλωσε ότι «η βουλή των αντιπροσώπων αποφάσισε να εγκρίνει την πρόταση να διεξαχθεί έρευνα για τις υποκλοπές. Θα ερευνήσουμε την ευθύνη του πρώην προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε» για την υπόθεση.
Η Επιτροπή Καταγγελιών της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι το μόνο όργανο με δικαιοδοσία να διεξάγει έρευνες σε βάρος πρώην προέδρων, ακόμα και προέδρων εν ενεργεία, για υποθέσεις με σχετίζονται με την τέλεση των καθηκόντων τους.
Ο προσωπικός γραμματέας του προέδρου Μπερνάρδο Μορένο, που κρίθηκε ότι είχε ενεργή συμμετοχή στις παρακολουθήσεις και υποκλοπές σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του Ουρίμπε, δικαστών, μελών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων, που διεξήγε η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας (DAS), απαγορεύθηκε να συμμετέχει στα κοινά για 18 χρόνια.
Ο Ουρίμπε είχε «αναλάβει τη νομική και την πολιτική ευθύνη» για τις ενέργειες του Μορένο, αλλά διέψευσε ότι είχε ανάμιξη στις υποκλοπές. Πολλοί ακόμη συνεργάτες του αντιμετωπίζουν έρευνες, περιλαμβανομένων και πρώην προϊσταμένων της DAS.
Η υπόθεση έχει πάρει έκταση -έχει χαρακτηριστεί από αναλυτές «χειρότερη κι από το Γουοτεργκέιτ» -καθώς πέραν των υποκλοπών στελέχη των μυστικών υπηρεσιών φέρονται να προέβαιναν σε εκβιασμούς.