Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν διευκολύνουν τις συνομιλίες ανάμεσα στη κυβέρνηση της χώρας και στους Ταλιμπάν, ανέφερε υψηλόβαθμό στέλεχος της Συμμαχίας.

Οι συζητήσεις έχουν αρχίσει εδώ και εβδομάδες και είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο ανέφερε ανωνύμως το στέλεχος ενώ, όπως διευκρίνισε, ότι δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, η έκταση των διαπραγματεύσεων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι συνομιλίες γίνονται στη Καμπούλ και όπως αναφέρουν ξένα μέσα μόνο με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να πλησιάζουν στελέχη των Ταλιμπάν στη πρωτεύουσα.

Οι συμμαχικές δυνάμεις απλώς διευκολύνουν το πέρασμα των Ταλιμπάν στη πρωτεύουσα και δεν συμμετέχουν στις συνομιλίες, διευκρινίστηκε από τον αξιωματούχο.

Αν και αρχικά η κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι είχε αρνηθεί την ύπαρξη των συνομιλιών, αργότερα ο πρόεδρος παραδέχτηκε ότι διεξάγονται σε μία προσπάθεια να υπάρξει μία προσπάθεια αποκατάστασης στις σχέσεις με τους αντάρτες.

Παραταύτα, την σήμερα οι Ταλιμπάν διέψευσαν τις δηλώσεις του Αφγανού προέδρου σχετικά με μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ τους. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα εκφράζουν τη λύπη τους για τις δηλώσεις του Καρζάι και τις χαρακτηρίζουν «αβάσιμη προπαγάνδας» και μέρος του «τακτικού ψυχολογικού πολέμου».