ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ Διακοπές στα ελληνικά νησιά για μία εβδομάδα με όλα τα έξοδα πληρωμένα προσφέρει ελληνική μεταλλευτική εταιρεία, η οποία δεν κατονομάζεται, στους 33 μεταλλωρύχους της Χιλής και στους συγγενείς τους, λίγες ώρες προτού ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους. Την είδηση αναφέρουν τα χιλιανά μέσα ενημέρωσης μαζί με έναν καταιγισμό από δεκάδες ανάλογες προσφορές.
Δεκάδες εταιρείες προτείνουν κάθε είδους συμβόλαια συνολικής αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο και στους συγγενείς. Ενώ η λεπτή και επικίνδυνη επιχείρηση ανέλκυσης επρόκειτο να ξεκινήσει ακόμη και σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδος) προτάσεις για διαφημίσεις ρούχων, μπίρας, μεταλλευτικού εξοπλισμού και χιλιάδες δώρα, από iΡod ως και εσώρουχα για τις συζύγους τους, περιμένουν τους άνδρες μόλις ανασυρθούν- εκτός τραγικού απροόπτου- στην επιφάνεια.
Τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ήδη προσφέρει στις οικογένειές τους τεράστια ποσά για αποκλειστικές συνεντεύξεις, ενώ οι προτάσεις για εργασία ανέρχονται σε δεκάδες. Μόνο τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας τους μπορεί να αγγίξουν το αστρονομικό ποσό των 500.000 δολαρίων (360.000 ευρώ). Ο χιλιανός μεγιστάνας Λεονάρντο Φάρκας προσέφερε 10.000 δολάρια (7.200 ευρώ) στον καθένα και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δωρεές είναι πιθανό οι 33 άνδρες να μη χρειαστεί να εργαστούν ποτέ ξανά στη ζωή τους.
Προκειμένου να προετοιμάσει τους άνδρες για την έκθεσή τους στα φώτα της δημοσιότητας στο εξής, ο δημοσιογράφος Αλεχάντρο Πίνο τούς παρέδωσε μέσω τηλεδιάσκεψης εξάωρα μαθήματα παραχώρησης συνεντεύξεων. «Προσποιούμασταν τη διαδικασία μιας συνέντευξης. Μιλήσαμε για τις εκφράσεις του προσώπου και τον τρόπο που μπορεί να επι κοινωνήσει κανείς χρησιμοποιώντας τα χέρια και τους ώμους του» εξήγησε ο κ. Πίνο. «Οι ζωές τους δεν θα είναι ίδιες έπειτα από αυτό» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Χιλής Φελίπε Λαρέν. «Είναι διάσημοι» προσέθεσε.
Αυτό δείχνουν να το γνωρίζουν ήδη οι οικογένειες των μεταλλωρύχων, η ένταση μεταξύ των οποίων είναι πλέον εμφανής. Συγγενείς ερίζουν για το ποιος θα μιλήσει περισσότερο στα μέσα ενημέρωσης ή για το πόσα στοιχεία πρέπει να αποκαλύπτουν για την προσωπική τους ζωή. «Εδώ η ένταση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με εκεί κάτω» είπε η Βερόνικα Τικόνα, αδελφή του 29χρονου μεταλλωρύχου Αριέλ Τικόνα. Παρά την αρχική αλληλεγγύη μεταξύ των οικογενειών, η αγωνία, η εξάντληση και η συνεχής επαφή τους με δημοσιογράφους έχουν προκαλέσει σοβαρές τριβές.
Μάλιστα κάποιες οικογένειες διαμαρτυρήθηκαν ότι μακρινοί συγγενείς και απλοί γείτονες παραχωρούν συνεντεύξεις για μεταλλωρύχους τους οποίους μετά βίας γνωρίζουν, διεκδικώντας μερίδιο στη δημοσιότητα και στα «εκατομμύρια δολάρια» που φήμες επιμένουν ότι τους περιμένουν.