Ο Αμερικανός Τόμι Σμιθ, ο οποίος έγινε διάσημος όταν ύψωσε τη γαντοφορεμένη γροθιά του στο πόντιουμ των νικητών των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό, αποφάσισε να θέσει σε πλειστηριασμό το χρυσό μετάλλιό του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Καλιφόρνιας San Jose Mercury News, ο Τόμι Σμιθ, ηλικίας σήμερα 66 ετών, ζήτησε τιμή εκκίνησης 250.000 δολάρια (178.625 ευρώ) για το μετάλλιό του και για το ζευγάρι των αθλητικών παπουτσιών που φορούσε την ημέρα εκείνη.

«Το μετάλλιο είναι σημαντικό γι’ αυτόν, όμως η ανάμνηση της νίκης του είναι πολύ πιο σημαντική. Το κάνει σίγουρα για τα χρήματα, αλλά όχι επειδή είναι απελπισμένος. Αν κάποιος θέλει να το αγοράσει σε αυτή την τιμή…», δήλωσε ο υπεύθυνος του πλειστηριασμού, ο οποίος θα λήξει στις 4 Νοεμβρίου.

Ο Σμιθ, ο οποίος έχει χάσει το περίφημο μαύρο γάντι που φόρεσε εκείνη την ημέρα, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Στις 16 Οκτωβρίου 1968, στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο Σμιθ και ο συμπατριώτης του Τζον Κάρλος ύψωσαν ταυτόχρονα τη γροθιά τους και κατέβασαν το κεφάλι τη στιγμή που ανακρουόταν ο αμερικανικός εθνικός ύμνος.

Η χειρονομία αυτή, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά και για τη βελτίωση της θέσης των Αφρο-Αμερικανών ιδιαίτερα, είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή των δύο ανδρών από το ολυμπιακό χωριό και απειλές θανάτου στις ΗΠΑ, ωστόσο τους χάρισε παγκόσμια φήμη.