Τη θέση του ΠαΣοΚ για εφαρμογή της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων υιοθέτησε χθες ο επικεφαλής του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μ. Σαλμάς, τέσσερα χρόνια μετά την κατάργηση του μέτρου από την κυβέρνηση Καραμανλή. Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας κ. Α.Λοβέρδο, ο κ. Σαλμάς πρότεινε «…να προχωρήσει γρήγορα η λίστα φαρμάκων από τον ΕΟΦ, μιας και η καθυστέρηση της εφαρμογής της,σε συνδυασμό με τη μη καταβολή του rebate από τη φαρμακοβιομηχανία,ζημίωσε κατά 150 εκατ.ευρώ περίπου τα Ταμεία τον τελευταίο χρόνο».

Ο κ. Λοβέρδος υποδέχθηκε με θετικά σχόλια τον κ. Σαλμά στο κτίριο της οδού Αριστοτέλους. «Πολλά στηρίζουμε στην οξεία κριτική σας» του είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «το άγρυπνο μάτι της αντιπολίτευσης βοηθάει πάντα».

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων για τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, το διπλογραφικό σύστημα και την καταγραφή της περιουσίας των νοσοκομείων. Εκτός από την επαναφορά της λίστας φαρμάκων υπήρξε συμφωνία και στην αλλαγή του συστήματος προμηθειών. Οπως είπε, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να πληρώνονται οι προμηθευτές των νοσοκομείων σε πραγματικό χρόνο από τον Ιανουάριο του 2011, ενώ επανέλαβε την ανάγκη προώθησης των γενόσημων φαρμάκων.

Ο κ. Σαλμάς πρότεινε την άμεση απόσχιση του κλάδου περίθαλψης των ασφαλιστικών οργανισμών από τον κλάδο σύνταξης και την ένταξή του στο υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία να μην παράγουν υπηρεσίες υγείας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναλάβουν τη συνάντηση σε τρεις μήνες.

* Την «πόρτα» στους ασφαλισμένους των ταμείων υγείας (ΤΕΑΥΤΕΚΩ) του ΟΤΕ και της ΔΕΗ δείχνουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρ. Σαραφιανό , οι ιδιωτικές κλινικές δεν δέχονται πια νέες εισαγωγές των παραπάνω ασφαλισμένων λόγω της μη πληρωμής νοσηλίων από τον Ιανουάριο του 2008. Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών ζητούν την έντοκη καταβολή των οφειλομένων νοσηλίων ως σήμερα, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Θα πληρωθούν οι προμηθευτές
Οι προμηθευτές οι οποίοι έχουν αναστείλει την παράδοση υλικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μετέβησαν χθες το πρωί στον «Ευαγγελισμό» προκειμένου να αποσύρουν τις παρακαταθήκες. Εν τέλει δεν προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια, μετά τη δέσμευση του διοικητή του κ. Μ. Θεοδώρου ότι την Παρασκευή θα τους δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την εξόφληση των υποχρεώσεων των πρώτων εννέα μηνών του 2010. Επίσης, τους είπε ότι θα εξοφληθούν άμεσα τα χρέη των ετών 2005 και 2006. Πάντως χθες ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι υπεγράφη η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την τακτοποίηση του χρέους των νοσοκομείων.