Νέα βελτίωση του επενδυτικού κλίματος καταγράφηκε χθες στις διεθνείς αγορές για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο πέτυχε μείωση στο κόστος δανεισμού του στη χθεσινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1,17 δισ. ευρώ, η απόδοση των οποίων διαμορφώθηκε χαμηλότερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, με το spread του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί κάτω από τις 700 μονάδες και το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας να διαμορφώνεται σε χαμηλό δύο μηνών. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας κατά 1,8 δισ. ευρώ και την πρόθεση του ΔΝΤ να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, καλλιεργούν το έδαφος για την επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου και των πιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Χθες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε σε προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 900 εκατ. ευρώ, με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 4,54% έναντι 4,82% στην αντίστοιχη έκδοση ένα μήνα νωρίτερα. Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 3,795 δισ ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 4,22 φορές, ενώ έγιναν επίσης δεκτές μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270 εκατ. ευρώ. Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου τόνισε ότι το 27% των δημοπρατούμενων τίτλων κατέληξε σε ξένους επενδυτές. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, το μπαράζ θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα έχει συμβάλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των spreads και στη μείωση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο μέσω των γραμματίων του.

Η υπόσχεση στήριξης της χώρας μας από τον κινέζο πρωθυπουργό, η διάθεση του επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν να διευκολύνει την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας προς την τρόικα και η εντός των στόχων μείωση του ελλείμματος, έχουν κατευνάσει τις ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας για το ελληνικό πρόβλημα. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στη μείωση της διαφοράς απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας στις 684 μονάδες βάσης, επίπεδα στα οποία βρισκόταν τελευταία φορά στα μέσα του Ιουνίου. Ανάλογη είναι και η πορεία που έχει ακολουθήσει το CDS των 5ετών ομολόγων, το οποίο χθες έπεσε στις 705 μονάδες, χαμηλότερα από το αντίστοιχο της Αργεντινής για πρώτη φορά μετά τις αρχές του Σεπτεμβρίου, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση το κριτήριο της επικινδυνότητας για πτώχευση.

Εξάλλου, χθες η Εθνική Τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα τα επίσημα αποτελέσματα του προγράμματος κεφαλαιακής της ενίσχυσης που στέφτηκε με επιτυχία, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ορίσει συμβούλους για την πώληση του 20% της Finansbank, ώστε να στεφθεί με επιτυχία ο στόχος της για άντληση 2,8 δισ. ευρώ από τις αγορές. Συνολικά, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την έκδοση των μετατρέψιμων ομολογιών προσφέρθηκαν 3,32 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το συνολικό ζητούμενο ποσό των 1,81 δισ. ευρώ κατά 1,83 φορές. Ειδικότερα, από την άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης από τους μετόχους και τους αποκτήσαντες δικαιώματα προτίμησης καταβλήθηκε το ποσό των 620,37 εκατ. ευρώ για 119.302.142 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, που αντιστοιχεί σε ποσοστό κάλυψης 98,3%. Επιπρόσθετα, υποβλήθηκαν αιτήσεις προεγγραφής από κατόχους δικαιωμάτων προτίμησης και αιτήσεις εγγραφής από απασχολούμενους και συνταξιούχους του ομίλου της Τράπεζας με τις οποίες ζητήθηκαν συνολικά 158.795.114 πρόσθετες νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, που αντιστοιχούν σε υπερκάλυψη των εναπομεινασών νέων μετοχών κατά 75,4 φορές. Δηλαδή, η αύξηση με έκδοση μετοχών υπερκαλύφθηκε κατά 2,3 φορές. Από την άλλη, καταβλήθηκε το ποσό των 1,157 δισ. ευρώ για 222.655.317 μετατρέψιμες ονομαστικές ομολογίες που αντιστοιχεί σε ποσοστό κάλυψης 97,8% του συνολικού ποσού του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Επιπρόσθετα, υποβλήθηκαν αιτήσεις προεγγραφής με τις οποίες ζητήθηκαν συνολικά 136.882.878 πρόσθετες μετατρέψιμες ονομαστικές ομολογίες, που αντιστοιχούν σε υπερκάλυψη των εναπομεινασών μετατρέψιμων ομολογιών, μετά την άσκηση των ως άνω δικαιωμάτων, κατά 27,5 φορές. Ητοι, η έκδοση ομολογιών υπερκαλύφθηκε κατά 1,6 φορές.