Ολοι εναντίον ενός και ένας εναντίον όλων. Η δεδηλωμένη πρόθεση του Ρούπερτ Μέρντοκ να εξαγοράσει το κανάλι Sky (του οποίου κατέχει ήδη το 39% των μετοχών) ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των ανταγωνιστών του. Οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης στη Βρετανία συστρατεύθηκαν εναντίον του βρετανού μεγιστάνα προκειμένου να διασφαλίσουν την πολυφωνία και να αποτρέψουν την υπερσυγκέντρωση στα ΜΜΕ. Και, φυσικά, παραμέρισαν τις όποιες πολιτικές διαφωνίες ή ιδεολογικές αποκλίσεις που χαρακτηρίζουν παραδοσιακά τις εφημερίδες τους. Αλλωστε μπροστά στην πιθανή απώλεια μεριδίου της αγοράς οι αντιπαραθέσεις επί ζητημάτων πολιτικής θεωρίας μοιάζουν ελάχιστα ουσιώδεις.

Σε επιστολή που απέστειλαν από κοινού προς τον αρμόδιο υπουργό Βινς Κέιμπλ οι εκδότες των «Daily Τelegraph» και «Daily Μail» (που στηρίζουν τους Συντηρητικούς) με τους εκδότες του «Guardian» και της «Daily Μirror» (που στηρίζουν τους Εργατικούς) προειδοποιούν ότι η προταθείσα εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας ΒSkyΒ (με την εμπορική επωνυμία Sky) από τον όμιλο Νews Corp του Μέρντοκ θα έχει βλαπτικές συνέπειες για τον δημοκρατικό διάλογο στη Βρετανία.

Με το πνεύμα της ίδιας επιστολής προς τον βρετανό υπουργό Επιχειρηματικότητας συντάσσονται επίσης ο γενικός διευθυντής του ΒΒC, ο επικεφαλής της Βritish Τelecoms, καθώς και ο ιδιοκτήτης του Channel 4. Με άλλα λόγια, σύσσωμοι οι ιδιοκτήτες και διευθυντές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενημέρωσης στη Βρετανία. Δεδομένης της αντιπαράθεσης μεταξύ των βρετανικών μέσων και του σκληρού ανταγωνισμού που επικρατεί σε οποιονδήποτε τομέα επιχειρηματικότητας, η συναντίληψη των βρετανών επιχειρηματιών είναι πρωτοφανής. Αλλά και δικαιολογημένη. Διότι αν ο αυστραλός μεγιστάνας καταφέρει να εντάξει και το τηλεοπτικό κανάλι Sky στη φαρέτρα του, η θέση του στην αγορά των μέσων ενημέρωσης της χώρας θα είναι χωρίς καμία αμφιβολία δεσπόζουσα.

O ι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών του ομίλου ΒΒC ανέρχεται σε 4,8 δισ.

στερλίνες. Από την άλλη πλευρά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών των εφημερίδων «Τimes», «Sunday Τimes», «Sun», «Νews of the World» και των άλλων επιχειρήσεων του ομίλου Μέρντοκ με την προσθήκη του καναλιού Sky θα ξεπερνούσε τα 7,5 δισ. στερλίνες. Το δορυφορικό κανάλι αποτελεί χρυσοφόρα πηγή καθώς τα ετήσια έσοδά του (από συνδρομές και διαφημίσεις) αγγίζουν τα 6 δισ.

στερλίνες και αντιστοιχούν στο 80% των εσόδων των δορυφορικών (επί πληρωμή) τηλεοπτικών καναλιών. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο «Guardian» στην ιστοσελίδα του, η Νews Corporation απολαμβάνει ήδη κυρίαρχη θέση στον βρετανικό Τύπο καθώς η κυκλοφορία όλων των εφημερίδων του ομίλου αγγίζει το 37% της αγοράς.

Οι ανησυχίες των βρετανών ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης συνοψίζεται σε ένα όνομα: «Μπερλουσκόνι». Και υπό τον φόβο «ιταλοποίησης» όχι μόνο των ΜΜΕ στη χώρα, οι βρετανοί επιχειρηματίες «πετούν το μπαλάκι» στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Διότι αυτός θα κληθεί να επικυρώσει την όποια απόφαση ληφθεί προηγουμένως από την αρμόδια Αρχή Οfcom. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα πρέπει να αποφανθεί περί της νομιμότητας της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου του Sky από τη Νews Corporation.

Η τυχόν έγκριση της αγοράς των μετοχών θα πρέπει να λάβει και το «πράσινο φως» της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, αλλά ο τελικός λόγος βαρύνει τον βρετανό ηγέτη. Η θέση του Κάμερον είναι λεπτή για έναν ακόμη λόγο. Οι εφημερίδες που ανήκουν στην όμιλο Μέρντοκ μπορεί να διατηρούν μια σχετική αυτονομία, ωστόσο στηρίζουν, περισσότερο ή λιγότερο φανερά, την κυβερνώσα παράταξη των Συντηρητικών.

O ι υπογράφοντες την επιστολή επισημαίνουν ότι η υπερσυγκέντρωση στα μέσα ενημέρωσης θα προκαλέσει «ασφυξία» στα υπόλοιπα μέσα τα οποία θα πρέπει να μοιραστούν ένα πολύ μικρό μερίδιο της «πίτας» των διαφημίσεων (βασική πηγή εσόδων των ΜΜΕ). Αν κάποια από τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης αναγκαστούν να κλείσουν, αυτό θα πλήξει τον πλουραλισμό και την ίδια τη δημοκρατία, υπογραμμίζουν οι βρετανοί ιδιοκτήτες εφημερίδων. Βέβαια, ένα άλλο ζήτημα είναι το πόσο πλήττεται η πολυφωνία όταν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών ΜΜΕ ταυτίζονται ή απλώς αλληλοσυμπληρώνονται.