ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ Την πρώτη επιτυχή πτήση του πάνω από την έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας πραγματοποίησε το διαστημικό σκάφος «Εnterprise» της Virgin Galactic, το οποίο στο μέλλον θα εκτελεί «πτήσεις αναψυχής» στο Διάστημα για τον «πολύ κόσμο»- δηλαδή για όσους θα μπορούν να πληρώσουν 143.000 ευρώ προκειμένου να βιώσουν λίγα λεπτά αδρεναλίνης σε μηδενική βαρύτητα. Σήμερα το κόστος των ιδιωτών που ταξιδεύουν στο Διάστημα είναι τεράστιο: τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ ζητεί η Ρωσία από κάθε κροίσο «τουρίστα του Διαστήματος».

Το διαστημόπλοιο μεταφέρθηκε συνδεδεμένο με μητρικό αεροπλάνο σε ύψος 13.700 μέτρων, αφέθηκε να πετάξει για 25 λεπτά και προσγειώθηκε επιτυχώς. «Πέταξε υπέροχα» δήλωσαν οι πιλότοι Πιτ Σάιμπολντ και Μάικ Αλσμπουρι που βρίσκονταν στο κοντρόλ.

Ο εμπνευστής του σχεδίου, ο βρετανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ΡίτσαρντΜπράνσον, παρακολούθησε τη δοκιμαστική πτήση με φανερό ενθουσιασμό. «Η σημερινή ήταν από τις πιο συναρπαστικές ημέρες στην ιστορία της Virgin! Πρώτη φορά από το 2004, που ξεκινήσαμε να το κατασκευάζουμε, παρακολούθησα το πρώτο επανδρωμένο εμπορικό διαστημόπλοιο να προσγειώνεται, και ήταν μια μεγάλη στιγμή» είπε.

Η εταιρεία έχει σκοπό να διενεργήσει πολυάριθμες δοκιμές ώσπου να διαπιστωθεί ότι όλα τα συστήματα του διαστημοπλοίου λειτουργούν όπως πρέπει, προτού καταστεί η πρώτη εταιρεία που θα εκτελεί εμπορικές πτήσεις στο Διάστημα. «Υπάρχουν ακόμη πολλά σημαντικά ζητήματα που πρέπει να εξετασθούν προτού γίνει το όνειρό μας πραγματικότητα. Το επόμενο θα είναι να θέσουμε σε λειτουργία τους πυραυλοκίνητους κινητήρες ενόσω το “Εnterprise” θα βρίσκεται στον αέρα. Οι δοκιμές θα είναι σταδιακές και θα καταλήξουν να στείλουν το διαστημόπλοιο στο Διάστημα» εξήγησε ο Μπράνσον.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια το «Εnterprise» θα απογειώνεται συνδεδεμένο στο μητρικό αεροσκάφος και στη συνέχεια θα απελευθερώνεται σε ύψος 16 χιλιομέτρων όπου και θα πυροδοτεί τους πυραυλοκίνητους κινητήρες του και θα ανεβαίνει κατακόρυφα σε ύψος 100 χλμ., φθάνοντας πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης. Εκεί, οι επιβάτες θα μπορούν να βιώσουν μερικές ολιγόλεπτες εναλλαγές συνθηκών βαρύτητας και έλλειψης βαρύτητας, κάτι σαν λούνα παρκ στο Διάστημα. Το «Εnterprise» θα έχει χώρο για δύο πιλότους και έξι τουρίστες.

Ενα άλλο κίνητρο για όσους επιθυμούν να κάνουν αυτό το ταξίδι θα αποτελεί το γεγονός ότι οι απαιτήσεις ασφαλείας όσον αφορά τη φυσική κατάσταση των επιβατών σίγουρα δεν συγκρίνονται με εκείνες των επαγγελματιών αστροναυτών. Ετσι έγκριση δεν θα παίρνουν μόνο οι απόλυτα υγιείς νέοι, αλλά και άτομα ευρείας ηλικιακής γκάμας. Επιπλέον η απαιτούμενη προετοιμασία πριν από το ταξίδι θα διαρκεί μόλις τρεις ημέρες.