Η Γερμανία, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Κολομβία θα είναι τα νέα μη μόνιμα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2011-2012, όπως πρόκυψε από τη ψηφοφορία την Τρίτη.

Την πέμπτη θέση διεκδικούσαν η Πορτογαλία και ο Καναδάς, αλλά αργότερα ο Καναδάς αποσύρθηκε σχεδόν παραχωρώντας τη θέση στη Πορτογαλία.

Η Γερμανία, υποψήφια στην ομάδα της Δυτικής Ευρώπης, έλαβε 128 ψήφους, μία περισσότερη από τα απαιτούμενα δύο τρίτα της Γενικής Συνέλευσης των 192 εδρών.

Αντίθετα τις έδρες της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής κέρδισαν εύκολα η Νότιος Αφρική, η Ινδία και η Κολομβία, καθώς δεν είχαν αντίπαλο.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία και η Ινδία είναι, μεταξύ άλλων, οι χώρες που είναι το πιθανότερο να αποτελέσουν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο μέλλον, αν φυσικά ο ΟΗΕ αποφασίσει αλλαγές στη δομή του οργάνου.

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία.

Μέχρι το τέλος του 2011 θα μετέχουν η Βοσνία, η Βραζιλία, η Γκαμπόν, ο Λίβανος και η Νιγηρία. Στο τέλος του 2010 λήγει η θητεία της Αυστρίας, της Τουρκίας, του Μεξικού, της Ιαπωνίας και της Ουγκάντας.

Η θητεία των μη μόνιμων μελών έχει διάρκεια δύο ετών αλλά τα μέλη δεν έχουν δικαίωμα βέτο όπως έχουν τα μόνιμα.