ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ Την Κίνα, τον σπουδαιότερο σύμμαχο του σταλινικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, θα επισκεφθεί σύντομα ο «διάδοχος του θρόνου» Κιμ Γιονγκ Ουν, στο πλευρό του ασθενούς πατέρα του και ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Η πρόσκληση προς τους δύο άνδρες πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την κοινή τους εμφάνιση σε δημόσια τελετή- εμφάνιση που θεωρήθηκε, μαζί με την πρόσφατη προαγωγή του νεαρού Κιμ σε στρατηγό, ξεκάθαρο σημάδι ότι αυτός θα είναι ο επόμενος ηγέτης της διεθνώς απομονωμένης χώρας. Την πρόσκληση απηύθυνε χθες προς τον πρεσβύτερο Κιμ ο Τσου Γιονγκ Κανγκ, ένατος στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στην Πιονγκγιάνγκ.

Η διαδικασία διαδοχής στη Βόρεια Κορέα παρακολουθείται στενά από το Πεκίνο, τη Σεούλ αλλά και τη Δύση, λόγω των ανησυχιών για την κακή πορεία της υγείας του 68χρονου βορειοκορεάτη ηγέτη. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις φήμες, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ αποφάσισε να εμφανιστεί ξανά, έχοντας εκ δεξιών του τον (ηλικίας 27 ή 28 ετών, κανείς δεν είναι βέβαιος) γιο και διάδοχό του.

Αυτή τη φορά παρακολούθησαν μια εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ, που έγινε την προηγούμενη Κυριακή με την ευκαιρία της 65ης επετείου από την ίδρυση του κόμματος της Βόρειας Κορέας. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης βάδιζε με εμφανή δυσκολία, στηριζόμενος στα κάγκελα για να μην πέσει, αλλά το πλήθος ανέμιζε λουλούδια και τραγουδούσε «θα ακολουθούμε τον σύντροφο Κιμ Γιονγκ Ιλ για πάντα ». Ο «Κιμ ο τρίτος» πάντως, αν και προήχθη σε στρατηγό, προτίμησε να φορέσει στην παρέλαση ένα μαύρο κοστούμι με κλειστό κολάρο, θυμίζοντας- διόλου τυχαία- το ενδυματολογικό ύφος του παππού του και ιδρυτή της κομμουνιστικής Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Να σημειωθεί ότι εκτός των στρατευμάτων, των αρμάτων μάχης και των πυραύλων, οι δύο Κιμ απήλαυσαν το θέαμα 50.000 χορευτών που χαιρέτισαν με τον τρόπο τους τα οικονομικά επιτεύγματα του καθεστώτος. Η παρέλαση μεταδόθηκε «ζωντανά» από την τηλεόραση, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν για την κάλυψή της μέσα ενημέρωσης απ΄ όλον τον κόσμο, λόγω της παρουσίας του νεαρού Κιμ. Αυτός ήταν και ο λόγος που το καθεστώς διοργάνωσε μια τόσο εντυπωσιακή γιορτή με χορούς και πυροτεχνήματα, σε μια προσπάθεια να προβάλει προς τα έξω εικόνα σταθερότητας και ισχύος. Η ώρα της διαδοχής μάλλον πλησιάζει…