Σημάδια απορρύθμισης εμφανίζει η κυβέρνηση περίπου έναν μήνα μετά τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου, όπου ο κ. Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την ομάδα σχεδιασμού υπό τον κ. Ι. Ραγκούση. Η ομάδα αυτή, η οποία ξεκίνησε θεαματικά τις συνεδριάσεις της, ανέλαβε έναν άτυπο ρόλο συντονισμού των υπουργών, μόνο χθες όμως άνοιξαν ταυτοχρόνως διάφορα θέματα, από τις δηλώσεις Γιούνκερ ως τις τριβές μεταξύ υπουργών και το σίριαλ Φασούλα, χωρίς κανέναν συντονισμό και χωρίς η κυβέρνηση να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ή για να μετατοπίσει την ατζέντα. Το κλίμα είναι κακό τόσο στα υπουργικά γραφεία όσο και μεταξύ των βουλευτών και επιτείνεται από τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων τα οποία δείχνουν αλλαγή του σκηνικού και αύξηση της δυσαρέσκειας.

«Γιούνκερ-γκέιτ»
Κύμα γκρίνιας εκδηλώθηκε χθες με αφορμή τα σχόλια του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στις δηλώσεις του επικεφαλής του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ οι οποίες στη συνέχεια ανασκευάστηκαν. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ.Πεταλωτής δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για το αν είναι έκθετος ο υπουργός Οικονομικών και δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις. «Του έγινε μια ερώτηση σε λάθος βάση» είπε. «Λέτε ότι τον παρέσυραν οι δημοσιογράφοι;» ερωτήθηκε. «Δεν είπα κάτι τέτοιο» απάντησε. Η αμηχανία προφανώς περίσσεψε στο μπρίφινγκ και ο κ. Πεταλωτής δεν κατάφερε να στρέψει τη συζήτηση στο πολύ θετικό κλίμα από την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στις ΗΠΑ.

Τριβές υπουργών
Οι αρμοδιότητες αποτελούν μόνιμη εστία έντασης για τους υπουργούς. Χθες ο κ. Χ. Παμπούκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» άφησε αιχμές κατά του κ. Σπ. Κουβέλη (αλλά και της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη ) λέγοντας ότι δεν υπήρξε συνεννόηση για την επιστολή που έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Αστακό. Δήλωσε επίσης ότι την κύρια ευθύνη για τις επενδύσεις που θα προκύψουν από το μνημόνιο τη φέρει ο ίδιος. Η τριβή στη σχέση των δύο πολιτικών ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη, όπου η συζήτησή τους για τις αρμοδιότητες έγινε σε υψηλούς τόνους. Ο κ. Κουβέλης δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα με κανέναν στην κυβέρνηση, υπενθυμίζει όμως και τις αρμοδιότητές του στην άσκηση της οικονομικής διπλωματίας. «Στον δικό μου υπολογιστή γράφτηκε το μνημόνιο» λέει και προσθέτει: «Σε συνεργασία βεβαίως με τον κ. Παμπούκη» .

Η συνοχή της κυβέρνησης δεν βουλιάζει μόνο στον Αστακό αλλά και στον Πειραιά. Ο κ. Ι. Διαμαντίδης και η κυρία Ελπίδα Τσουρή μπορεί να απέκτησαν τίτλους και αρμοδιότητες, δεν έχουν όμως γραφείο. Μολονότι «κατηγορείται» ο κ. Χρ. Παπουτσής για έλλειψη συνεργασίας, πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιμένουν ότι το θέμα δεν τους αφορά.

Τρίτη εστία έντασης εκδηλώθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας, όπου ο κ. Α.Λοβέρδος είχε δημόσια αντιπαράθεση με τον γενικό γραμματέα κ. Ν. Πολύζο με αφορμή τη συμφωνία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους προμηθευτές των νοσοκομείων. Ακόμη και αν υπάρχει ένα προσωπικό υπόβαθρο, είναι φανερό ότι ο κ. Λοβέρδος επιθυμεί να κρατήσει αποστάσεις από την πολιτική της κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Αλλωστε έχει δηλώσει ότι οι δεσμεύσεις από το μνημόνιο δεν μπορούν να υλοποιηθούν ως τον Δεκέμβριο και ότι θα διαπραγματευθεί παράταση ως τον Μάρτιο. Σήμερα έχουν προγραμματιστεί δύο ΚΤΕ, Οικονομίας και Περιβάλλοντος (τιμολόγια ΔΕΗ), και η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι για τους αρμόδιους υπουργούς.

Νετανιάχου αιφνιδιάζει Παμπούκη
Τ ην ώρα που ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης βρισκόταν χθες στο πρωθυπουργικό μέγαρο του Ισραήλ συνομιλώντας με ισραηλινούς αξιωματούχους εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά του ο πρωθυπουργός κ. Βενιαμίν Νετανιάχου. Αφενός ήθελε να δώσει τους χαιρετισμούς του στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου («και οι δύο εμφανιζόμαστε πρόθυμοι για αναβάθμιση των σχέσεών μας» είπε για τον κ. Παπανδρέου), αφετέρου για να δώσει κατευθυντήριες γραμμές ώστε να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατόν η συνεργασία των δύο χωρών. Ο κ. Παμπούκης (ο οποίος συνοδεύεται από τον υφυπουργό κ. Δ. Δόλλη ) δεν πήγε στο Ισραήλ για να κλείσει συμφωνίες, όπως εξηγούσαν οι συνεργάτες του, αλλά για να προωθήσει τις εργασίες της διυπουργικής ομάδας που θα ασχοληθεί με τις επενδύσεις.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφεραν μιλώντας στο «Βήμα» κυβερνητικές πηγές, είναι η αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ, στην κατεύθυνση μιας πιο στενούς συνεργασίας σε ειδικούς τομείς, κάτι βεβαίως, όπως διαβεβαίωναν, που δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ελληνοαραβικές σχέσεις.

Οι Ισραηλινοί έδειξαν ενδιαφέρον για θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, δημιουργίας εργοστασίων αφαλατώσεως σε νησιά και για αξιοποίηση από ελληνικής πλευράς πρωτοποριακής τεχνολογίας, καθώς και για στρατιωτική συνεργασία και σε αναβάθμιση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η χώρα μας ενδιαφέρεται για την αύξηση του αριθμού των ισραηλινών τουριστών και για επενδύσεις σε τράπεζες και μεταφορά νέας τεχνολογίας.

«Δεν στηρίζω Μίχα…»
Την Πέμπτη διαβεβαιώνουν παράγοντες της Ιπποκράτους ότι θα ανακοινωθούν οι αντιπεριφερειάρχες ενώ πλησιάζουμε στα μέσα Οκτωβρίου. Μπροστά τους υπάρχουν δύο εμπόδια: ο κ. Ι.Δημαράς, προς τον οποίο προσπαθούν να περιορίσουν τις διαρροές, και ο κ. Π.Φασούλας, για τον οποίο λέγεται ότι έχει θέσει βέτο ο κ. Ι. Μίχας και εκείνος σε αντίδραση αρνείται τις εναλλακτικές λύσεις που του προτείνει το ΠαΣοΚ: δεν δέχθηκε να θέσει υποψηφιότητα στα νότια προάστια και χθες απέρριψε την πρόταση του κ. Μιχ. Καρχιμάκη να κατέλθει περιφερειακός σύμβουλος στον Πειραιά και εφόσον εκλεγεί να αναλάβει αντιπεριφερειάρχης.

Ο κ. Φασούλας χθες (Real FΜ) άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τον κ. Μίχα. «Είναι αντρικό να στηρίζεις έναν άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί να σε κόψει από παντού; Δεν είναι δυνατόν να ξεπεράσω τα προσωπικά μου συναισθήματα· όταν κάποιος με κόβει από παντού, εγώ να λέω “σε στηρίζω”γιατί είναι τουλάχιστον υποκριτικό» παρατήρησε. Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής. Ο κ. Μίχας με ανακοίνωσή του διέψευσε ότι έχει υποδείξει ποιος θα είναι υποψήφιος.

ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ
«Το ελληνικό κράτος είναι πελατειακό»

Σ το θέμα της διαφθοράς και της ευθύνης των πολιτών επανήλθε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου είπε ότι είναι λαϊκιστικά τα επιχειρήματα όσων λένε ότι «κάποιοι κλέψανε τα χρήματαπου εμείς με τον σκληρό κόπο μας δημιουργούσαμε και ο λαός δεν φταίει σε τίποτα». Οπως τόνισε ο κ. Πάγκαλος, για να καταλήξει κάποιος σε αυτή τη λογική πρέπει να έχει κάνει πνευματικά άλματα, ενώ την ίδια στιγμή παρέθεσε παραδείγματα όπως των εργοδηγών του ΟΣΕ, οι οποίοι υπολογίζουν υπερωρίες από τη στιγμή που βγαίνουν από το σπίτι τους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε εμμέσως και στη μερίδα της αντιπολίτευσης που επιμένει πως η χώρα μπορεί μόνη της να βρει λύση στα προβλήματά της. Είπε ότι αυτά είναι «εξυπνάδες» και τόνισε: «Είμαι έτοιμος να χορέψουμε όλοι μαζί τον χορό του Ζαλόγγου, αλλά κάπου πρέπει να βρούμε πριννα παρκάρουμε τις Μercedes μας».

Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά όμως επέμεινε και αναφέρθηκε στην Περιφέρεια Αττικής σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει ψηφοδέλτιο υποψηφίου δημάρχου κανενός κόμματος που να μην περιλαμβάνει δύο ή τρεις αστυνομικούς και έναν ή δύο εφοριακούς, οι οποίοι περιέργως έχουν δικαίωμα να πολιτεύονται εκεί όπου ασκούν τα καθήκοντά τους».

Παράλληλα ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι το ελληνικό κράτος είναι πελατειακό και δεν επηρεάζεται από ιδεολογίες, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για το ότι διπλασίασε τους δημοσίους υπαλλήλους και τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου.

Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή συγκυρία λέγοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι «ξεκάρφωτο».