Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του Μνημονίου, νέων μέτρων ή αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζει η κυβέρνηση, στον απόηχο των συζητήσεων για το ενδεχόμενο παράτασης στην εξόφληση του δανείου ΕΕ-ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή μιας «δημόσιας» και «θεωρητικής», όπως την χαρακτήρισε, συζήτησης για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, που, όμως, δεν έχει ζητήσει η Ελλάδα, αλλά έρχεται ως «επιβράβευση για τη δουλειά, τη συνέπεια, αλλά και την αποφασιστικότητα των πολιτών και της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα παράτασης του Μνημονίου, δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους».

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η σημερινή επιτυχημένη πώληση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων καταδεικνύει τη μεταβολή της διάθεσης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη χώρα και την αναγνώριση των προσπαθειών της από τις αγορές.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η όποια γενική συζήτηση γίνεται, γίνεται για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και όχι για επιμήκυνση του προγράμματος.

«Εμείς όμως ακολουθούμε ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και απαρέγκλιτα τηρούμε τους στόχους», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι «αυτό το πρόγραμμα μας εξασφαλίζει μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, αλλά και τις συνθήκες για μια μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια αντίδραση στο «όχι» της Γερμανίας, τόνισε ότι «καμία αντίδραση δεν υπάρχει» και επανέλαβε ότι «υπάρχει μια δημόσια συζήτηση πλέον και η κυβέρνηση ασχολείται με την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων και τη συνέπεια στο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει και υλοποιεί με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η όποια δημόσια συζήτηση γίνεται για επιμήκυνση της αποπληρωμής, δεν υπάρχει θέμα παράτασης του Μνημονίου, δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος σε περίπτωση που τελικά υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής.

Σημείωσε δε ότι «είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, δεν μας αφορούν, δεν τα συζητάμε καν» και ότι «γενικώς δεν γίνεται καμία συζήτηση πέρα από την επιμήκυνση της αποπληρωμής, που είναι κάτι το θεωρητικό».

Ανοίγει «παράθυρο» για νέο Μνημόνιο;

Τα σενάρια που εξετάζονται σε τεχνικό επίπεδο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ αποκάλυψε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως η συζήτηση που διεξάγεται σε τεχνικό επίπεδο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου έχει να κάνει είτε με την αύξηση της περιόδου χάριτος πέραν της τριετίας, είτε με την επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης των οφειλών, είτε και τα δύο. «Όσο για αργότερα μετατεθεί η περίοδος αποπληρωμής τόσο καλύτερα για την εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η ανακοίνωση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής είτε γίνει τώρα, είτε το 2013, έχει και θετικά έχει και αρνητικά. Όπως εξήγησε εάν ανακοινωθεί πρόωρα μπορεί οι αγορές να μιλήσουν για αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολίτικης, ενώ εάν ανακοινωθεί αργά μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα εξυπηρέτησης του χρέους. Ο ίδιος εκτίμησε πως ο καλύτερος χρόνος αναγγελίας της επιμήκυνσης θα ήταν τα μέσα του 2011.

Ερωτηθείς για τι θα γινόταν εάν στο τέλος του 2012 η χώρα δεν μπορούσε να εξέλθει στις αγορές παρά την εφαρμογή του Μνημονίου είπε πως ενδεχομένως η χώρα να προχωρούσε σε νέο δανεισμό από το ΔΝΤ και την ΕΕ, συνομολογώντας νέο Μνημόνιο.

Σε ερώτηση για το εάν το Δημόσιο θα εξερχόταν για δανεισμό στις αγορές με τα spread να βρίσκονται στις 400 μονάδες βάσης απήντησε θετικά, εξηγώντας πως ως κίνηση θα οδηγούσε στην συμπίεση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου.