Παρά την αποθαρρυντική εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία εμφάνιζαν οριακές διακυμάνσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών υπεραπέδωσε ανακτώντας το απολεσθέν έδαφος της Παρασκευής.

Η θετική αυτονόμηση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς έναντι των διεθνών αποδόθηκε και στην αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων, που υποχώρησαν αισθητά μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος Καν περί ενδεχομένου παράτασης της αποπληρωμής των δανείων που χορηγούνται στην Ελλάδα μέσω του πακέτου στήριξης.

Στην ανάκαμψη της αγοράς πρωταγωνίστησαν οι μετοχές των τραπεζών με διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης επηρεάστηκε από το αμφίρροπο κλίμα των αγορών της Ευρώπης και πέρασε σε αρνητική κατεύθυνση, όπου υποχώρησε κατά το οριακό ποσοστό του 0,32%. Αντιδρώντας από το χαμηλό των 1.523 μονάδων ο γενικός δείκτης πέρασε αμέσως σε θετικό έδαφος όπου παρέμεινε ως τη λήξη της συνεδρίασης.

Μολονότι μετά το μεσημέρι ο γενικός δείκτης περιόρισε δραστικά τα κέρδη του τείνοντας να συμβαδίσει με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι ευνοϊκές εξελίξεις στο μέτωπο των spreads επανέφεραν σε ανοδική τροχιά την αγορά.

Μετά την έναρξη της τελευταίας ώρας συνεδρίασης ο γενικός δείκτης ωθήθηκε στο υψηλό των 1.553 μονάδων (με άνοδο 1,65%) καλύπτοντας πλήρως τις απώλειες της Παρασκευής και έκλεισε τελικά ελαφρώς χαμηλότερα, στις 1.548,70 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 1,32%.

Στο ενδοσυνεδριακό υψηλό (στο οποίο ο γενικός δείκτης είχε κλείσει την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη) σχηματίστηκε «τριπλή οροφή» στη χθεσινή συνεδρίαση με ισάριθμες απόπειρες ανοδικής διάσπασής του στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις. Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν παροδικά μετά το μεσημέρι οι δείκτες των μικρότερων κατηγοριών της αγοράς, οι οποίοι αντέδρασαν στη συνέχεια και έκλεισαν με άνοδο 1,15% ο FΤSΕ40 και 0,62% ο FΤSΕ80. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 91,32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,23 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν σε πακέτα.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 102 ανοδικές μετοχές, 65 καθοδικές και 119 αμετάβλητες, εκ των οποίων οι 75 δεν έκαναν καμία συναλλαγή. Μετοχή
* Εθνική Τράπεζα: Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η μετοχή ανακτά για τέταρτη φορά τα 8 ευρώ κλείνοντας στα 8,05 ευρώ με άνοδο 3,87% που ανεβάζουν την απόδοσή της από την αρχή του μήνα στο 12,27%. Η διατήρηση του συγκεκριμένου πεδίου τιμών αποκτά αυξημένη σημασία για την εικόνα της μετοχής, τουλάχιστον ως την προγραμματισμένη για τις 19 του μηνός εισαγωγή του πρώτου μέρους των νέων μετοχών, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που υπερκαλύφθηκε και τυπικά ολοκληρώθηκε χθες. * Αlpha Βank: Η μετοχή υπερκάλυψε τις απώλειες της Παρασκευής καθώς επανέκτησε τα 5,36 ευρώ με άνοδο 4,08% συμπληρώνοντας οκτώ ανοδικές στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, όπου εμφανίζει συνολική απόδοση 20,44%. * Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Τις απώλειες των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων κάλυψε η μετοχή ανακτώντας τα 4,12 ευρώ, όπου έκλεισε ενισχυμένη κατά 1,73%.