Τους πρώτους μήνες του 2011 θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικες διαδικασίες για την πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της παραχώρησης του μάνατζμεντ της εταιρείας, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ είπε ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί ενδιαφέρον για εξαγορά μεριδίου και του μάνατζμεντ των ελληνικών σιδηροδρόμων τόσο απευθείας όσο και μέσω τραπεζών που αντιπροσωπεύουν αγοραστές.

Είναι γνωστό μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των Γαλλικών Σιδηρόδρομων, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή των Κινέζων εκτός του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο και στις εμπορευματικές μεταφορές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ετσι πιθανολογείται ότι οι Κινέζοι θα μπουν στην εταιρεία logistics που θα δημιουργηθεί, η οποία θα έχει ως βασικό έργο τη μεταφορά εμπορευμάτων για τρίτους με φθηνά τιμολόγια.

Την ίδια ώρα σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στον ΟΤΕ και στα ΕΛΤΑ διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των Οργανισμών και τις περικοπές στα εργασιακά δικαιώματα και στις απολαβές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καθώς και σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες, οι ημερομηνίες των οποίων θα καθοριστούν αργότερα. Η ΠΟΣ απορρίπτει ολοκληρωτικά το σχέδιο νόμου και καταγγέλλει ότι καταργεί και ιδιωτικοποιεί μεγάλο μέρος του δικτύου και των σημερινών δραστηριοτήτων, ιδιωτικοποιεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εκποιεί την ακίνητη περιουσία και καταργεί τις ΣΣΕ, το μισθολόγιο και τους κανονισμούς εργασίας. Επίσης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση τροφοδοτεί «με κατασκευασμένα ψέματα την κοινωνία, συκοφαντώντας τον σιδηρόδρομο και τους σιδηροδρομικούς».

Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε τρίωρη παναττική στάση εργασίας στον ΟΤΕ από 13.00

ως 16.00 την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και σε 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις των οποίων το εύρος, την έκταση και τις ημερομηνίες θα καθορίσει η Εκτελεστική Επιτροπή, ανάλογα με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων αλλά και τις κινητοποιήσεις για ευρύτερα ζητήματα, που αφορούν τις εξελίξεις στα εργασιακά-ασφαλιστικά αλλά και φορολογικά θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους.

Σε αναταραχή βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ μετά τη γνωστοποίηση από την κυβέρνηση της πρόθεσης ιδιωτικοποίησης των Ταχυδρομείων.

«Ας αντιληφθούν επιτέλους στην κυβέρνηση ότι η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων είναι επιλογή αυτοκτονίας, γιατί θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των Ταχυδρομείων και των αγροτικών δρομολογίων σε όλη την επικράτεια και κυρίως στα νησιά, στις ορεινές και στις απομακρυσμένες περιοχές και στην αγροτική ζώνη της χώρας» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.