Ευρωψάρεμα
Ανοικτή πρόσκληση προς την τουρκική πλευρά να συμμετέχει ισότιμα σε όλο το εύρος των συζητήσεων για την αλιεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο απηύθυνε προς τους τούρκους αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στην Τουρκία η ελληνίδα επίτροπος Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεωνκυρία Μαρία Δαμανάκη (σκίτσο).

* * *
Ας μας συγχωρήσει την έκφραση η κυρία Δαμανάκη, αλλά «τη βγήκε σκληρά» στους Τούρκους με αυτήν την πρόσκληση, καθ΄ ότι είναι γνωστό ανά την υφήλιο ότι η γείτων χώρα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στη Μεσόγειο ο οποίος όμως συνηθίζει να ψαρεύει δώθε- κείθε, χωρίς νόμους και κανόνες.

* * *
Αν ανταποκριθούν στην πρόκληση της ελληνίδας επιτρόπου θα πρέπει να συμμαζευτούν, αν δεν ανταποκριθούν, θα είναι εκτεθειμένοι και φυσικά δεν θα μπορούν να βγάλουν άχνα όταν τους τεθεί επίσημα από την αρμόδια Επιτροπή το θέμα της ανεξέλεγκτης και πέραν κάθε ελέγχου υπεραλιείας στη Μεσόγειο και αλλού.

Στην εξέδρα
Καυστικός ήταν στη χθεσινή συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΛΠΕ κ. Ι. Κωστόπουλος για την περιβόητη ελληνική αναβλητικότητα. Αναφερόμενος στις ηλεκτρονικές μηχανές εισροών- εκροών στα πρατήρια καυσίμων, που έχουν τυπικά αποφασιστεί από το 2005 αλλά δεν εφαρμόζονται, σχολίασε: «Το θέμα παραπέμφθηκε σε διάλογο και στη συνέχεια σε επιτροπές και πάλι σε διάλογο, ώσπου ξεχάστηκε ενώ θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της λαθραίας διακίνησης καυσίμων». Και πρόσθεσε: «Οταν θέλουμε να πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα για να μην μπει γκολ, είμαστε οι πιο κατάλληλοι για αυτό».

* * *
Το άσχημο είναι ότι τελικά μάς έβαλε το γκολ το… ΔΝΤ! Τρόικα- Ελλάδα 1-0. Καταρινές δυσκολίες
Διπλωματικά πάντως στην ίδια συνέντευξη η διοίκηση των ΕΛΛΠΕ τόνισε ότι διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις για την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό. «Είμαστε υπέρ των επενδύσεων γενικά, ωστόσο στα ειδικότερα θέματα της επένδυσης πιθανόν να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα ανταγωνισμού (π.χ.

dumping στην τιμή του LΡG που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο η μονάδα), αλλά και θέματα ασφάλειας καθώς όπως ειπώθηκε δεν υπάρχει στον κόσμο μονάδα LΡG τέτοιου μεγέθους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόπουλος.

* * *
Τελικά δεν είναι τόσο εύκολα όλα όσο παρουσιάζονται στην αρχή.

Μοντέλα
Μετά την Ιταλία και η Γαλλία απελευθέρωσε με νόμο τον διαδικτυακό τζόγο.

Τα μοντέλα απελευθέρωσης που ακολουθήθηκαν στις χώρες αυτές έχουν ενδιαφέρον καθώς ως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο και το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη ρύθμιση του ηλεκτρονικού τζόγου.

* * *
Παράδειγμα, στη Γαλλία, δεν υπάρχει διαγωνιστική διαδικασία με συγκεκριμένη ημερομηνία υποβολής αιτήσεων. Η διαδικασία είναι ανοικτή και δεν απαιτείται καν εφάπαξ τίμημα για τη λήψη άδειας. Αντιθέτως, η φορολογία είναι ιδιαίτερα βαριά αφού στο αθλητικό στοίχημα οι εταιρείες που θα αδειοδοτηθούν θα καταβάλλουν στο γαλλικό κράτος το 8,5% των ακαθάριστων εσόδων τους.

* * *
Βεβαίως, η μη καταβολή αρχικού τιμήματος δεν σημαίνει ότι η λήψη άδειας είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Για παράδειγμα, η Ιntralot που έλαβε μια από τις πρώτες άδειες διαδικτυακού στοιχήματος στη Γαλλία υπέβαλε φάκελο με 6.000 σελίδες για να παραθέσει την τεχνολογία της και να περιγράψει ακριβώς το προϊόν που θα προσφέρει.