Νουά με φρέσκο θυμάρι και στακοβούτυρο
Υλικά για 2 άτομα
500 γραμμ. νουά, μοσχαρίσιο
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι • ½ φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο • 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα • 4 καρότα, χοντροκομμένα • 5-6 κλωναράκια σέλινου, χοντροκομμένα • 2 πράσα, χοντροκομμένα • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί • 4 σκελίδες σκόρδου • 1 φύλλο δάφνης • ½ ματσάκι θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμμένο • 2-3 πατάτες, σε μεγάλα κομμάτια • 150 γραμμ. στακοβούτυρο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας ώσπου να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα μισά καρότα, το σέλερι, το πράσο, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί. Αδειάζουμε με προσοχή το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια γάστρα και προσθέτουμε σκόρδο, δάφνη και το μισό θυμάρι. Βάζουμε τόσο νερό ώστε να φτάσει λίγο πιο πάνω από τη μέση του νουά. Κλείνουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε σε προθερμασμένο στους 150°C φούρνο για 2½ ώρες. Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, κρατάμε το νουά ξεχωριστά και σουρώνουμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά. Μόλις βράσουν τα λαχανικά, δυναμώνουμε τη φωτιά να μειωθεί το ζουμάκι και ρίχνουμε το στακοβούτυρο και το υπόλοιπο θυμάρι, ψιλοκομμένο. Τοποθετούμε το νουά σε μια πιατέλα, κομμένο σε φέτες, με τα λαχανικά και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Μπισκότα με μέλι και λεβάντα
Υλικά για 25-30 μπισκότα
120 γραμμ. βούτυρο
180 γραμμ. ζάχαρη άχνη
60 ml μέλι
150 γραμμ. αμύγδαλο με τη φλούδα του (μαύρο), περασμένο στο multi
1 αβγό
150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λεβάντα αποξηραμένη
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου, το αβγό και στο τέλος το αλεύρι. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 12 ώρες να ξεκουραστεί στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Ανοίγουμε φύλλο πάχους 3 εκ. και με τη βοήθεια μιας κουπ πατ ή ενός ποτηριού κόβουμε δίσκους ζύμης για να φτιάξουμε τα μπισκότα. Στρώνουμε στο χαμηλό ταψί του μια λαδόκολλα και τα απλώνουμε με λίγο κενό μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν. Τρίβουμε από πάνω τα άνθη λεβάντας και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά.