Σαν μία ευκαιρία για αλλαγή στην Κίνα βλέπει το Νόμπελ Ειρήνης με το οποίο βραβεύτηκε ο σύζυγός της Λιου Σιαομπό, η σύζυγός του, Λιου Σια, σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η φυλάκιση δεν έχει καταβάλει ψυχολογικά τον Σιαομπό, αναφέρει, αλλά προσθέτει ότι έχει προβλήματα με το στομάχι του και πιθανότατα πάσχει από ηπατίτιδα Β.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι συνθήκες κράτησης του συζύγου της θα βελτιωθούν. Πάντως ο ίδιος διαβάζει μυθιστορήματα και ιστορικά έργα γιατί τα έργα με πολιτικό περιεχόμενο και οι εφημερίδες απαγορεύονται στη φυλακή.

Σχετικά με τη φυλάκιση του Σιαομπό σε επαρχία πολύ μακριά από το Πεκίνο, κάτι που δυσκολεύει τις μετακινήσεις της Λιου Σιά προς τα εκεί, δηλώνει στο Spiegel ότι «οι κυβερνητικοί παράγοντες θέλουν να κάνουν τους ανθρώπους να υποφέρουν· είναι μέρος της φύσης τους».

Παρά την έντονη ενασχόληση του συζύγου της με την πολιτική, η ίδια η Λιου Σια δηλώνει αμέτοχη στην πολιτική και διευκρινίζει ότι δεν έχει υπογράψει την Χάρτα 08, το μανιφέστο αλλαγών που υπέγραψε ο Σιαομπό.

Ωστόσο, η Λιου Σια δηλώνει ότι παρακολουθείται συνεχώς, αν και τουλάχιστον μέχρι πριν από τη βράβευση του Σιαομπό οι αστυνομικοί ήταν φιλικοί και σχετικά διακριτικοί μαζί της.