Αρχή νέων κινητοποιήσεων για τους εργαζομένους στη Γαλλία είναι οι αυριανές κινητοποιήσεις με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, τις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στηρίζει η πλειοψηφία των Γάλλων.

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στους σιδηροδρόμους και τα αεροδρόμια ενώ θα υπάρξουν και «συμβολικές», μικρής διάρκειας, όπως τις χαρακτήρισαν οι εργαζόμενοι στο τομέα.

Το μετρό και ο προαστιακός (RATP) στο Παρίσι θα παρουσιάζουν καθυστερήσεις, όπως και μία στις τρεις ταχείες TGV. Ωστόσο, το Eurostar για τη Βρετανία θα κυκλοφορεί κανονικά.

Μία στις δύο πτήσεις από το Ορλί και στο 30% των πτήσεων στο Σαρλ ντε Γκολ και το Μποβέ στο Παρίσι δεν θα πραγματοποιηθούν, αναφέρει η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Επιπλέον, στους δρόμους θα κατέβουν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και φοιτητές.

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται για 15η ημέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε μεγάλα λιμάνια με αποτέλεσμα να σταματήσει μέρος των δραστηριοτήτων σε διυλιστήρια.

Οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων αφορούν τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που ψήφισε η κυβέρνηση Σαρκοζί με σκοπό μεταξύ άλλων τη μείωση των ελλειμμάτων. Το όριο πρόωρης συνταξιοδότησης θα ανέβει από τα 60 στα 62 χρόνια μέχρι το 2017 και το όριο πλήρους συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 μέσα στο ίδιο διάστημα.

Η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο βάρος στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις θεωρεί ένα από τα κεντρικά σημεία της προεδρίας Σαρκοζί, που βλέπει τη δημοφιλία του να κινείται σε χαμηλά ποσοστά, δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Επιπλέον, με εξαίρεση κάποιες παραχωρήσεις για μητέρες που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υποχωρήσει από τις αποφάσεις της για αλλαγές.

Η πλήρης έγκριση του νόμου και από τα δύο σώματα, την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία, αναμένεται για το τέλος του Οκτωβρίου οπότε και ο νόμος θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τελική έγκριση.