Ξεκινούνσήμερα στη Βρετανία οι έρευνες για το εάν θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005, που στοίχισαν τη ζωή σε 52 ανθρώπους. Η επικεφαλής δικαστής Χέδερ Χάλετ έχει τονίσει πως οι έρευνες θα εξετάσουν τον ρόλο και τις πιθανές παραλείψεις της ΜΙ5 και της αστυνομίας.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εξέταση των συνθηκών των εκρήξεων και των γεγονότων που σχετίζονται ευρύτερα με τις επιθέσεις. Εδώ και καιρό, οι οικογένειες των θυμάτων και επιζώντες απαιτούν μία δημόσια έρευνα, θεωρώντας πως τα επίσημα συμπεράσματα ήταν ανεπαρκή, ανακριβή και παραπλανητικά.

Τις αξιώσεις τους ενέτειναν οι μετέπειτα αποκαλύψεις πως δύο από τους τέσσερις Βρετανούς ισλαμιστές, που εκτέλεσαν τις επιθέσεις, είχαν εντοπιστεί από τους μηχανισμούς των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά δεν αξιολογήθηκαν ως απειλή.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις, οι υπουργοί της τότε εργατικής κυβέρνησης είχαν υποστηρίξει πως οι τέσσερις δράστες (Μοχάμαντ Σιντικέ Χαν, 30 ετών, Σεχζάντ Τανουΐρ, 22, Χασίμπ Χουσάιν, 18 και Τζερμέν Λίντσεϊ, 19) ήταν άγνωστοι στις αρχές και ήταν «καθαροί».

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα για ενδελεχή έρευνα, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις για τους Τανουΐρ και Χαν και πως μία τέτοια έρευνα θα αποσυντόνιζε τις υπηρεσίας ασφαλείας σε μία στιγμή που το έθνος διέτρεχε κίνδυνο.

Πέρυσι, έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφάλειας συμπέρανε πως η κρατική υπηρεσία ΜΙ5 δεν θα μπορούσε να έχει αποτρέψει τις επιθέσεις, διότι δε διέθετε υποδομή για να ερευνήσει για τον εγκέφαλο του δικτύου Χαν, και πως τόσο αυτός, όσο και ο Τανουΐντ δεν εθεωρούντο «βασικοί ύποπτοι».

Οι συνήγοροι και οι οικείοι των θυμάτων τονίζουν πως δύο είναι τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν: μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο για να παρασχεθεί βοήθεια σε όσους βρήκαν τον θάνατο και θα ήταν δυνατόν να αποτραπούν οι επιθέσεις;

Η αστυνομία έχει σταθερά τηρήσει τη γραμμή πως οι βομβιστές είχαν λάβει βοήθεια από πρόσωπα που διατηρούσαν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Ωστόσο κανείς ύποπτος δεν έχει καταδικαστεί για συνενοχή και το περασμένο έτος τρεις άνδρες απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της συνέργειας.