Επιφυλακτική εμφανίστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο θέμα της ένταξης της Βουλγαρίας στη ζώνη του Σένγκεν, κάτι που η Σόφια ελπίζει ότι θα έχει πετύχει μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2011.

«Δεν μπορώ να σας πως από σήμερα ποια θα είναι η εκτίμηση της Γερμανίας. Μπορώ μόνο να σας εγγυηθώ ότι θα είναι έντιμη και αντικειμενική», είπε από τη Σόφια όπου βρίσκεται, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Η Μέρκελ έκανε λόγο για «ουσιαστική πρόοδο» που παρατηρείται τελευταία στον αγώνα που δίνει η Βουλγαρία εναντίον της εγκληματικότητας και της διαφθοράς.

Αύριο η Γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί τη Ρουμανία, μια χώρα που ευελπιστεί ότι θα ενταχθεί και αυτή στο Σένγκεν την επόμενη άνοιξη.

Σε πρόσφατη συνάντησή τους στη Σόφια, οι πρόεδροι της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ και Τραϊάν Μπασέσκου, επέμειναν ότι η ένταξη των χωρών τους στη ζώνη του Σένγκεν δεν πρέπει να συνδεθεί με το πρόβλημα των Ρομά που απελαύνονται από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως από τη Γαλλία.

«Το πρόβλημα των Ρομά στη Γαλλία δεν έχει καμία σχέση» με το θέμα αυτό, διαβεβαίωσε η Άγκελα Μέρκελ.