Να επαναφέρει το πάγωμα του εποικισμού διατίθεται το Ισραήλ εάν οι Παλαιστίνιοι το αναγνωρίσουν ως «εβραϊκό κράτος», διαμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου από το βήμα της Κνεσέτ σήμερα ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ελάχιστα λεπτά αργότερα, απέρριψε την πρόταση του Β. Νετανιάχου.

«Εάν η παλαιστινιακή ηγεσία πει απερίφραστα στο λαό της πως αναγνωρίζει το Ισραήλ ως την πατρίδα του εβραϊκού λαού, είμαι έτοιμος να ζητήσω από την κυβέρνησή μου να προχωρήσει ξανά σε αναστολή του εποικισμού» είχε προτείνει νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. O εβραϊκός χαρακτήρας του κράτους είναι «άσχετος με το ζήτημα», απάντησε η πλευρά του Μ. Αμπάς.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Μπ. Νετανιάχου δέχεται βέλη κριτικής για νομοσχέδιο που απαιτεί από όσους παίρνουν την ιθαγένεια να ορκίζονται αφοσίωση στο «εβραϊκό και δημοκρατικό» Ισραήλ, κίνηση που επικρίνεται ως προσπάθεια υπονόμευση του πλουραλισμού και καθιστά τους Παλαιστίνιους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση αλλά πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο. Ο Μπ.Νετανιάχου υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο λέγοντας ότι το Ισραήλ «είναι εθνικό κράτους του εβραϊκού λαού, στο οποίοι όλοι οι πολίτες του, Εβραίοι και μη, είναι ίσοι».

Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι προωθεί σχέδιο νόμου που επιβάλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν από οποιαδήποτε αποχώρηση από εδάφη υπό ισραηλινή κυριαρχία, όπως τα υψίπεδα του Γκολάν και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τέτοια ρύθμιση αναμένεται να καταστήσει πιο δύσκολη οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση στη Συρία ή τους Παλαιστίνιους, κρίνουν σχολιαστές.

Λίμπερμαν προς ΕΕ: «Λύστε πρώτα τα δικά σας προβλήματα»

Την ίδια στιγμή, ο θεωρούμενος ως «θερμοκέφαλος» υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβ. Λίμπερμαν καταφέρθηκε εναντίον δύο Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ, λέγοντάς τους ότι θα δεχθεί συμβουλές και επικρίσεις από την Ευρώπη αφού η ΕΕ αντιμετωπίσει πρώτα τα δικά της προβλήματα.

«Λύστε πρώτα τα προβλήματα στον Καύκασο, στην Κύπρο και τη διαμάχη Σερβίας και Κοσόβου και έπειτα θα δεχθώ τις συμβουλές σας» ανέφερε σε δείπνο που είχεχθες με τον Γάλλο και τον Ισπανό ομόλογό του ο Αβ. Λίμπερμαν.