Τη φροντίδα της MOm στο κέντρο περίθαλψης μεσογειακής φώκιας στην Αλόννησο δέχεται ο μικρός Λάζαρος, το νεογέννητο ορφανό φωκάκι που διασώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πήλιο έχοντας παλέψει για ώρες με τα κύματα μέσα σε σφοδρή θαλασσοταραχή και με ανέμους εντάσεως οκτώ μποφόρ.
Η Εταιρεία για την Προστασία και τη Μελέτη της Μεσογειακής Φώκιας ειδοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου από το Λιμεναρχείο Μαντουδίου Ευβοίας για την ύπαρξη μιας νεαρής ορφανής φώκιας στην παραλία Πηλίου. Η ομάδα διάσωσης επικοινώνησε με τους κατοίκους που είδαν το μικρό φωκάκι και τους έδωσε οδηγίες για την παρακολούθησή του μέχρι την άφιξή της.
Στην περιοχή επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή και έπνεαν άνεμοι εντάσεως οκτώ μποφόρ. Το νεογέννητο κολυμπούσε μόνο του στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και αφού πάλεψε αρκετές ώρες με τα κύματα βγήκε ταλαιπωρημένο σε βράχια μακριά από την παραλία. Εκεί το εντόπισε ο Γιώργος Αλεξανδρής και προσπάθησε να το προστατέψει από τη βροχή και τη φουσκοθαλασσιά. Ο ίδιος οδήγησε στο δύσβατο σημείο την ομάδα διάσωσης αργά τη νύχτα και βοήθησε στη μεταφορά του ζώου.
Όπως διαπίστωσε η υπεύθυνη διάσωσης της MΟm, Μαριάννα Ψαραδέλλη, ο μικρός «Λάζαρος», όπως τον ονόμασαν οι ντόπιοι, ήταν μόλις λίγων ημερών όταν χάθηκε από τη μητέρα του. Η πάλη με τη φουρτούνα τον είχε εξαντλήσει και παρουσίαζε σημάδια υποθερμίας και αφυδάτωσης.
Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, το ζώο μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης της MΟm στην Αλόννησο, το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης μεσογειακών φωκών στη Μεσόγειο, όπου ήδη ξεκίνησε το εντατικό πρόγραμμα περίθαλψης και θεραπείας του, σε συνεργασία και υπό την κτηνιατρική επίβλεψη της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Νατάσας Κομνηνού.
Το πρόγραμμα περίθαλψης μιας μεσογειακής φώκιας διαρκεί 4 με 5 μήνες και αν ολοκληρωθεί με επιτυχία, απελευθερώνεται υγιής στο φυσικό της περιβάλλον. Μέχρι να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται να περάσουν ατελείωτες ώρες φροντίδας, ταΐσματος και εξετάσεων από τους εξειδικευμένους συνεργάτες της MOm και τους εθελοντές που συμμετέχουν.