ΛΟΝΔΙΝΟ. Το ξενοδοχείο «Σαβόι» του Λονδίνου ανοίγει ξανά. Επειτα από τρία χρόνια ανακαινίσεων το μυθικό ξενοδοχείο με την πανοραμική θέα στον Τάμεση λειτουργεί και πάλι από σήμερα Κυριακή, με πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια, σουίτες, κοινόχρηστους χώρους και κήπους. Οι σχεδιαστές διατήρησαν την ξεχωριστή art deco διακόσμηση του κτιρίου, ενώ προστέθηκε μια βασιλική σουίτα οκτώ δωματίων, η οποία ενοικιάζεται στο αστρονομικό ποσό των 11.500 ευρώ τη βραδιά. Στόχος είναι να προσελκύσουν αρχηγούς κρατών, βαθύπλουτους άραβες επιχειρηματίες και σημαντικές διασημότητες από όλο τον κόσμο. Οι εργασίες της ανακαίνισης κόστισαν περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ. ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τα πλούσια κράτη δεν κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δώσουν τα 30 δισ. δολάρια που υποσχέθηκαν στις φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, διαπιστώνει έκθεση που κατατέθηκε στην κυβέρνηση της Γερμανίας από τη συμβουλευτική εταιρεία Climate Αnalytics. Τα χρήματα είχαν συμφωνηθεί να δοθούν στην περυσινή σύνοδο στην Κοπεγχάγη εν είδει οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων κρατών. Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση, τα περισσότερα χρήματα για αυτόν τον σκοπό ανασύρονται από άλλα πακέτα βοήθειας. Η έκθεση επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς διαφόρων, μη κυβερνητικών οργανώσεων ότι οι πλούσιες χώρες «βαφτίζουν» ήδη υπάρχοντα κεφάλαια ως χρηματοδότηση για την κλιματική αλλαγή.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το 82% των παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών σε 10 δυτικές χώρες έχουν τουλάχιστον μια φωτογραφία τους αναρτημένη στο Διαδίκτυο, διαπίστωσε έρευνα της εταιρείας για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο ΑVG. Πρώτες στη λίστα έρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, με το 92% των παιδιών κάτω των 2 ετών να εμφανίζεται σε φωτογραφίες στο Διαδίκτυο. Δεύτερη έρχεται η Νέα Ζηλανδία με ποσοστό 91%, τρίτος ο Καναδάς και τέταρτη η Αυστραλία με 84%. Η έρευνα κάλυψε επίσης τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η Ιαπωνία ήταν η μοναδική χώρα με ποσοστό μικρότερο του 50%. Μόλις το 33% των 2.200 μητέρων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι ήταν οι ίδιες που «ανέβασαν» τις φωτογραφίες των παιδιών τους στο Διαδίκτυο.

ΠΑΡΙΣΙ. Νέα απεργία για το Σάββατο 16 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ημέρα απεργίας και διαδηλώσεων έχει ήδη προγραμματιστεί να είναι η Τρίτη 12 Οκτωβρίου, με προειδοποιητικές απεργίες σε πολλούς τομείς του δημόσιου τομέα. Το επίμαχο άρθρο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 60 στα 62 χρόνια, υπερψηφίστηκε και από τη Γερουσία και πλέον η κυβέρνηση ελπίζει ότι το σχέδιο νόμου στο σύνολό του θα ψηφιστεί στις 20 Οκτωβρίου και από τα δύο σώματα της Βουλής.