Οριακά διευρύνθηκε την Κυριακή το ρήγμα στο φράγμα που συγκρατεί τα τοξικά λύματα στο εργοστάσιο επεξεργασίας βωξίτη στην Ουγγαρία, μετά την καταστροφική διαρροή της Δευτέρας που κόστισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους και έφτασε μέχρι και το Δούναβη.

Οι Αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, τονίζουν όμως ότι οι γύρω κάτοικοι πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ τεστ για μόλυνση των υδάτων του Δούναβη -αρνητικά μέχρι στιγμής- γίνονται μέχρι τη Ρουμανία.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα συνεργεία ανέφεραν ότι το ρήγμα 25 μέτρων διευρύνθηκε ελαφρα το μεσημέρι. Το Σάββατο είχε ήδη εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, το χωριό Κόλονταρ που βρίσκεται το εργοστάσιο, ενώ την Κυριακή οι 6.000 κάτοικοι του γειτονικού Ντέβετσερ διατάχθηκαν να έχουν έτοιμη μία αποσκευή με τα απαραίτητα και να είναι σε επιφυλακή να φύγουν ανά πάσα στίγμη.

Νέες ρωγμές δεν έχουν εντοπιστεί ενώ τα συνεργεία συνεχίζουν να χτίζουν αναχώματα. «Η κατάσταση είναι ελπιδοφόρα, αλλά ουσιαστικά τίποτε δεν έχει αλλάξει» σημείωσε ο εκπρόσωπος των συνεργείων αντιμετώπισης της διαρροής Τιμπόρ Ντόμπσον, λέγοντας πως τα επίπεδα συναγερμού δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν προς το παρόν.

Η διαρροή, που ξεκίνησε τη Δευτέρα και έφτασε την Πέμπτη στο Δούναβη -μία από τις σημαντικότερες υδάτινες «αρτηρίες» της κεντρικής Ευρώπης- έχει προκαλέσει επίσης αναστάτωση και στις υπόλοιπες χώρες που διασχίζονται από τον ποταμό.

Τα τεστ υδάτων, που γίνονται από την Ουγγαρία μέχρι τη Ρουμανία, ευτυχώς δεν έχουν δείξει ακόμη συγκέντρωση υλικών άνω των επιτρεπόμενων ορίων.

Η κόκκινη λυματολάσπη είναι παραπροϊόν της επεξεργασίας του βωξίτη για την παραγωγή αλουμίνας (οξείδιο του αργίλου) για την τελική παραγωγή αλουμινίου. Κανονικά, αποθηκεύεται σε δεξαμενές και όταν εξατμιστεί το νερό, μένει αδρανής και «ασφαλής» κόκκινη λάσπη.

Η διαρροή που σημειώθηκε τη Δευτέρα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα πως η λάσπη παρέμενε αρκετά καυστική ώστε να προκαλέσει τις ρωγμές στο φράγμα που την συγκρατούσε, αφήνοντας ερωτηματικά για το κατά πόσο είχε επεξεργαστεί σωστά.