Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες και ένας Αμερικανός αστροναύτης έφτασαν την Κυριακή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στον οποίο θα παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωση της συναρμολόγησής του τον προσεχή Φεβρουάριο.

Το ρωσικό σκάφος Soyuz που μετέφερε τους τρεις άνδρες συνδέθηκε στον ISS στις 02.01 ώρα Ελλάδας, δύο μέρες μετά την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Με την άφιξη του Soyuz το πλήρωμα του σταθμού αυξάνεται από τα τρία στα έξι άτομα.

Τα νέα μέλη του πληρώματος θα ζήσουν στο τροχιακό συγκρότημα για τους επόμενους πέντε μήνες. Αυτό σημαίνει ότι θα υποδεχτούν τις δύο τελευταίες αποστολές της NASA για την ολοκλήρωση του ISS, οι οποίες προγραμματίζονται για το Νοέμβριο και το Φεβρουάριο.

Οι εργασίες για τη συναρμολόγηση του τροχιακού εργαστηρίου, 350 χλμ από την επιφάνεια της Γης, συνεχίζονται από το 1998.

Με την ολοκλήρωση του σταθμού το 2011, τα διαστημικά λεωφορεία της NASA θα αποσυρθούν οριστικά. Το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα προβλέπει ότι οι αμερικανικές αποστολές από και προς τον σταθμό θα ανατεθούν σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ η NASA θα αναλάβει το σχεδιασμό νέου σκάφους για αποστολές πέρα από τη γήινη τροχιά.

Ο διάδοχος των διαστημικών λεωφορείων δεν αναμένεται να είναι έτοιμος πριν από το 2015 το νωρίτερο.

Στο μεσοδιάστημα, οι αποστολές πληρωμάτων στον ISS θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τα ρωσικά Soyuz.

Για κάθε ταξίδι η Ρωσία χρεώνει τη NASA 51 εκατομμύρια δολάρια ανά αστροναύτη.