Ο Ηλιος μάς καίει όταν…«κοιμάται»
Ο Ηλιος θερμαίνει περισσότερο τη Γη όταν βρίσκεται σε φάση ύφεσης της δραστηριότητάς του! Το νέο αυτό εύρημα, το οποίο ανήκει σε ειδικούς του Ιmperial College του Λονδίνου και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature», καταρρίπτει τα όσα πίστευαν ως σήμερα οι επιστήμονες σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή βοηθά στο να κατανοήσουμε ακραία τοπικά καιρικά φαινόμενα. Η ποσότητα θερμότητας αλλά και φωτός που στέλνει ο Ηλιος στον πλανήτη μας εμφανίζει υφέσεις και εξάρσεις κατά τη διάρκεια ενός κύκλου που διαρκεί περίπου 11 χρόνια. Ως σήμερα οι ειδικοί του τομέα θεωρούσαν ότι ο Ηλιος ζεσταίνει τη Γη περισσότερο κατά τη διάρκεια της έντονης δραστηριότητάς του, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσω του αριθμού των ηλιακών κηλίδων στην ατμόσφαιρά του (οι ηλιακές κηλίδες μαρτυρούν έντονη δραστηριότητα). Ωστόσο, νέα στοιχεία που προέρχονται από δορυφόρους μαρτυρούν ότι μεταξύ του 2004 και του 2007, οπότε και ο κύκλος της ηλιακής δραστηριότητας εμφάνισε ύφεση, στην επιφάνεια της Γης έφθασε περισσότερη ακτινοβολία.

Ελιξίριο μακροζωίας

Ενα «κοκτέιλ» αμινοξέων (δομικά συστατικά των πρωτεϊνών)

φάνηκε ότι μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ποντικών κατά 12%- ποσοστό το οποίο μεταφράζεται στον άνθρωπο σε περίπου 10 χρόνια επιπλέον ζωής. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνου που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη εκτιμούν ότι το νέο εύρημα θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμο κυρίως για τα ηλικιωμένα άτομα ή για όσους εμφανίζουν προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και οι χρόνιες νόσοι του αναπνευστικού, που μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Σε πειράματα στο εργαστήριο μεσήλικα αρσενικά υγιή ποντίκια κατανάλωσαν νερό το οποίο ήταν εμπλουτισμένο με τρία συγκεκριμένα αμινοξέα: λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη. Οπως φάνηκε, τα ζώα που ήπιαν το εμπλουτισμένο νερό έζησαν σημαντικά περισσότερο (συγκεκριμένα, 869 ημέρες) σε σύγκριση με άλλα τα οποία κατανάλωναν νερό το οποίο δεν περιείχε τα αμινοξέα (774 ημέρες). Σημειώνεται ότι τα τρία αυτά αμινοξέα περιέχονται σε διατροφικά συμπληρώματα που πωλούνται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής αλλά και στο Διαδίκτυο.

Δολοφονικό δίδυμο εναντίον μελισσών

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν την αιτία της μυστηριώδους μαζικής εξόντωσης των πληθυσμών μελισσών τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Μοντάνα θεωρούν ότι η εξόντωση των μελισσών οφείλεται στην επίθεση που δέχονται ταυτόχρονα από έναν ιό και έναν μύκητα, οι οποίοι μάλιστα συνεργάζονται μεταξύ τους για να επιτελέσουν το… δολοφονικό τους έργο. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εξόντωση των μελισσών οφείλεται στη «συνεργασία» του ιού ΙΙV6 και του μύκητα Νosema. Τόσο ο ιός όσο και ο μύκητας μπορούν να οδηγήσουν ξεχωριστά στον θάνατο μια μέλισσα αλλά η μαζική εξόντωση όπως αυτή εκδηλώνεται από το 2006 και μετά στους πληθυσμούς των εντόμων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ταυτόχρονη δράση τους.

Οριστικό! Ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος

Ο έρωτας αποτελεί μια πολύπλοκη αλλά συγχρόνως ταχύτατη διαδικασία, σύμφωνα με νέα μελέτη που φέρει τον τίτλο «Η νευροαπεικόνιση του έρωτα» («Τhe Νeuroimaging of Love»). Από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι ο έρωτας δεν είναι ένα απλό συναίσθημα αλλά μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται 12 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες συνεργάζονται ώστε να «γεννηθεί» η… μαγική στιγμή. Ολη αυτή η δύσκολη διεργασία ξεκινά ωστόσο ταχύτατα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η πρώτη εγκεφαλική δραστηριότητα που αφορά την… εμφάνιση του φτερωτού θεού εμφανίζεται μέσα σε ένα πέμπτο του δευτερολέπτου από την ώρα που παρουσιάζεται το εν δυνάμει αντικείμενο του πόθου. Η μελέτη των εγκεφαλικών δικτύων που συμμετέχουν στη διαδικασία μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα των σχέσεων, καθώς και τις δυσλειτουργικές σεξουαλικές συμπεριφορές.

Το κρεμμύδι νικά την κακή χοληστερόλη

Το ταπεινό κόκκινο ξερό κρεμμύδι, το οποίο αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά των πιάτων της μεσογειακής κουζίνας, βοηθά στην απομάκρυνση της «κακής» LDL χοληστερόλης από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα συντελεί στη διατήρηση της «καλής» ΗDL χοληστερόλης, που αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στις καρδιοπάθειες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ οι οποίοι τάισαν με κρεμμύδια χάμστερ τα οποία ακολουθούσαν πλούσια σε χοληστερόλη διατροφή. Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι έπειτα από οκτώ εβδομάδες κατανάλωσης ξερού κρεμμυδιού τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης των ζώων εμφάνισαν μείωση κατά 20% κατά μέσον όρο. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα ωστόσο δεν εμφανίστηκε μείωση των επιπέδων της «καλής» ΗDL χοληστερόλης στον οργανισμό των ζώων.

Νέα μέθοδος υπόσχεται επιτυχία της εξωσωματικής

Χιλιάδες ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας και ταλαιπωρούνται μέσω της υποβολής τους σε κύκλους αποτυχημένων εξωσωματικών γονιμοποιήσεων θα μπορούσαν να ωφεληθούν από ένα νέο επιστημονικό επίτευγμα το οποίο υπόσχεται σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ειδικοί από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ εντόπισαν τρία χαρακτηριστικά«κλειδιά» σε έμβρυα εξωσωματικής δύο ημερών τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν στους γιατρούς εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε ό,τι αφορά την επιλογή των καταλληλότερων εμβρύων για εμφύτευση στη μήτρα. Σήμερα τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης κυμαίνονται συνήθως από 25% ως 35% (ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας του ζευγαριού αλλά και την κλινική στην οποία λαμβάνει χώρα η διαδικασία). Η νέα τεχνική μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας τα οποία θα αγγίζουν το 50%-75% ανά κύκλο εξωσωματικής.