Στις 17 Νοεμβρίου, αμέσως μετά και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η κυβέρνηση θα καθήσει και πάλι στο ίδιο τραπέζι με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) για να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2010.
Αυτή τη φορά έχοντας στους φακέλους την τελευταία εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat) για το πραγματικό ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 και την επίπτωση που θα έχουν οι νέες μετρήσεις στον εφετινό προϋπολογισμό που φαίνεται να κλείνει οριστικά μέσα στο εύρος των στόχων του μνημονίου, δηλαδή κάτω από 7,6% του ΑΕΠ.
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των τελικών εκτιμήσεων της Εurostat για το έλλειμμα ξεκίνησε και πάλι άγριο παιχνίδι με τα «greek statistics». Καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο η Νέα Δημοκρατία θέλει να αξιοποιήσει πολιτικά την αναθεώρηση των στοιχείων, παρ΄ ότι το βάρος των ελλειμμάτων πέφτει στη διαχείριση του 2009 και των ετών της προηγούμενης διακυβέρνησης.
« Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εικόνα για τους αστερίσκους των Βρυξελλών ως προς το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009» σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης ο οποίος θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα πιθανά διορθωτικά μέτρα που θα χρειαστούν μόνο στην περίπτωση που η αναθεώρηση επηρεάσει και τα μεγέθη του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Οι τελικές εκτιμήσεις θα εξαρτηθούν από τον νέο έλεγχο που ξεκινά αύριο στην Ελληνική Στατιστική Αρχή από τους ειδικούς της Εurostat που έρχονται στην Αθήνα ώστε να είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν τα στοιχεία περί τις 22 Οκτωβρίου μαζί με τις φθινοπωρινές προβλέψεις τους για όλη την ευρωζώνη.
Το παιχνίδι που θα παιχθεί στη διάρκεια του ελέγχου είναι και πάλι λογιστικό. Αυτή τη φορά η Εurostat ζητεί από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο έλλειμμα του προϋπολογισμού και τις καταπτώσεις των εγγυήσεων δανείων που παρέχει το Δημόσιο στον ΟΣΕ, τον ΟΑΣΑ και άλλες ΔΕΚΟ. Δηλαδή να εμφανίζει τα χρήματα που πληρώνει το Δημόσιο στις τράπεζες όταν οι ΔΕΚΟ δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους (όπως συμβαίνει επί σειρά ετών) στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού.
Εφέτος μόνο από τον ΟΣΕ η «τρύπα» ξεπερνά τα δύο δισ. ευρώ για δάνεια που «σκάνε». Ολες αυτές οι πληγές ως σήμερα επιβάρυναν μόνο το δημόσιο χρέος (ως καταπτώσεις εγγυήσεων) και δεν εμφανίζονταν στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Αν αλλάξει η ταξινόμηση και ο ΟΣΕ όπως και οι άλλες ΔΕΚΟ δεν θεωρούνται ανεξάρτητοι οργανισμοί (δηλαδή ΑΕ), όπως ήταν ως τώρα, και γίνουν οργανισμοί της γενικής κυβέρνησης, η επιβάρυνση αντί να εμφανίζεται στον λογαριασμό των εγγυήσεων, θα εμφανίζεται απευθείας στα ελλείμματα της γενικής κυβέρνησης.
Το ίδιο ζητεί η Εurostat να γίνει και με τα δάνεια του ΕΛΓΑ και άλλων φορέων που καταβάλλουν επιδοτήσεις στους αγρότες.
Αθροιστικά οι επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό από δάνεια που καταπίπτουν μπορεί να ανέλθουν μόνο για εφέτος στα 10 δισ. ευρώ(!) και ασφαλώς αυτό αλλάζει δραματικά το ύψος του ελλείμματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Βρυξέλλες που προκάλεσαν τον νέο γύρο συζητήσεων, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2009 μπορεί να ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ όταν η πρόβλεψη στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή ήταν 13,8% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών και ο σύνδεσμος με τη Εurostat, ο γενικός γραμματέας κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, δεν είχαν ως την Παρασκευή καμία επίσημη ενημέρωση.
Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι τι ισχύει σε ανάλογες περιπτώσεις στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι καταπτώσεις των εγγυήσεων περνούν στα ελλείμματα ή και αυτές (π.χ. Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία) έχουν κρυφές πληγές;