«Στείλτε αδιάβαστη την κυβέρνηση…» άκουσαν έκπληκτοι πολλοί ψηφοφόροι, νεοδημοκράτες και μη, τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να τους προτρέπει το βράδυ της περασμένης Τετάρτης από τη Λαμία να καταδικάσουν το ΠαΣοΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε άλλη πρόσφατη ομιλία στην Κοζάνη τον άκουσαν να ζητεί από τους πολίτες να «ζεματίσουν» την κυβέρνηση, μια φράση ρετρό, για πολλούς, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη από το Αργος είπε με στόμφο: «Λέμε όχι στην Ελλάδα της κατάθλιψης και του λεξοτανίλ» .

Αρκετοί, ακόμη και κορυφαίοι βουλευτές της ΝΔ, ξαφνιάστηκαν και έλεγαν ότι δεν είναι σύνηθες στον δημόσιο πολιτικό λόγο των τελευταίων ετών ένας πολιτικός να χρησιμοποιεί με τόση ένταση «λαϊκό λεξιλόγιο». Αλλες φορές οι φράσεις του παραπέμπουν στη… ρεμπέτικη διάλεκτο, αν και κάποιοι επιμένουν ότι απλά είναι… μάγκικες λέξεις, ενώ άλλοι σημειώνουν πως παραπέμπει είτε στη φρασεολογία των νέων είτε γυρίζει το ρολόι του χρόνου σε άλλες δεκαετίες.

Αν και ο ίδιος κρατάει, όπως λέει, «σφουγγάρι» και σβήνει την όποια ένταση στα εσωκομματικά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το βράδυ της εκλογής του στην προεδρία της ΝΔ (29.11.2009), το πολιτικό σημειωματάριό του είναι γεμάτο από φράσεις που δεν διαγράφονται και προκαλούν συζητήσεις. Οσοι παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις ομιλίες του κ. Σαμαρά, τους βασικούς άξονες των οποίων επιμελείται ο στενός του σύμβουλος κ. Χρ. Λαζαρίδης , έχουν αναρωτηθεί αρκετές φορές για τις δόσεις λυρισμού που έχουν οι τοποθετήσεις του.

Η πινελιά όμως είναι του ίδιου του κ. Σαμαρά, ο οποίος τους τελευταίους 10 μήνες στην προεδρία της ΝΔ προσθέτει κατά καιρούς, ως «λογοτεχνικό αλατοπίπερο», λίγο από Ελύτη και Παλαμά, ως και Γκαίτε, αλλά και λέξεις που οι πολιτικοί δεν εντάσσουν στο λεξιλόγιό τους!

Σε όλες σχεδόν τις ομιλίες του υπάρχουν τσιτάτα που μπορεί άνετα να «παίξουν» στα βραδινά δελτία ειδήσεων, όπως και φράσεις που θα ταρακουνήσουν. Ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται, αν και φροντίζει τις περισσότερες φορές να κάνει ένα μείγμα. Η λέξη «ελπίδα» είναι αυτή που κυριαρχεί σε όλες τις τοποθετήσεις του, αφού πάνω σε αυτήν επενδύει τα πολιτικά σχέδιά του και ελπίζει να τον ανταμείψουν πολιτικά οι ψηφοφόροι. Εξάλλου, όπως αναφέρουν και η πολιτική επιστήμη και η κοινωνιολογία, οι πολίτες πάντα προστρέχουν σε αυτόν που τους δίνει ή πιστεύουν ότι τους δίνει ελπίδα.

Οι χαρακτηρισμοί και τα επίθετα που χρησιμοποιεί ενίοτε προκαλούν εντάσεις και οξύνουν την πολιτική ένταση, όπως την περασμένη Τρίτη, όπου για πρώτη φορά ειρωνεύθηκε τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Την επομένη των «γενεθλίων» για τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης ΠαΣοΚ και με αφορμή τη βράβευση του κ. Παπανδρέου στη Γερμανία έκανε ένα ειρωνικό σχόλιο, λέγοντας ότι σύντομα οι πολίτες θα ανταμείψουν τον Πρωθυπουργό για την ειλικρίνειά του και ιδιαίτερα για τη φράση «τα λεφτά υπάρχουν».

«Εχει το δικό του στυλ και αυτό δεν το αλλάζει» λένε όσοι τον ξέρουν χρόνια, ενώ άλλοι αναρωτιούνται- με βάση μια παροιμία που είπε πρόσφατα για το ΠαΣοΚ- αν τελικά και για τον κ. Σαμαρά «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Και αν για τον κ. Σαμαρά «το ΠαΣοΚ τάζει λαγούς με πετραχήλια», από το δικό του «καπέλο» βγαίνουν πολλοί λεκτικοί λαγοί.