ΑΥΞΗΣΗ της απογοήτευσης της κοινής γνώμης για την κυβερνητική πολιτική και ιδίως για την πορεία της οικονομίας καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και παρά τους πρώτους επαίνους που εισπράττει ήδη στο εξωτερικό ο κ. Γ. Παπανδρέου, η
κυβέρνηση εμφανίζεται με χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας και απήχησης σε σχέση με αυτά που κατέγραφε σε αντίστοιχη δημοσκόπηση η ΚΑΠΑ Research τον περασμένο Απρίλιο. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης δηλώνει λιγότερο ικανοποιημένη από το κυβερνητικό έργο, αλλά και από το έργο του Πρωθυπουργού, αλλά και λιγότερο αισιόδοξη ότι η χώρα θα καταφέρει να αποφύγει την πτώχευση. Την αύξηση της κυβερνητικής φθοράς, ωστόσο, δεν
φαίνεται να την καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παραμένει καθηλωμένη σε ασυνήθιστα χαμηλά ποσοστά. Και όταν οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του ΠαΣοΚ και της ΝΔ εξακολουθούν να εμπιστεύονται περισσότερο την κυβέρνηση.
Ακόμη και σήμερα, που η ώρα της κάλπης πλησιάζει, η συσπείρωση των οπαδών της παραμένει χαμηλή, ενώ οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της, με εξαίρεση τον κ. Π. Ψωμιάδη, δεν δείχνουν
να έχουν διασφαλίσει ένα προβάδισμα ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται «εκλογικά κάστρα της ΝΔ». Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής κ. Β. Κικίλια, ο οποίος παρά την κινητοποίηση της Ρηγίλλης συγκεντρώνει ένα ποσοστό μόλις 12,1%, πολύ πίσω από τον υποψήφιο του ΠαΣοΚ κ. Ι. Σγουρό και τον ανεξάρτητο κ. Ι. Δημαρά, ενώ τον πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής και ο υποψήφιος του ΛΑΟΣ κ. Α. Γεωργιάδης.
Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, η οποία έγινε στις 6 και 7 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.183 ατόμων, οι συμμετέχοντες δηλώνουν στην πλειονότητά τους (51,5%) ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης, ενώ άλλο ένα ποσοστό 26,7% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Απριλίου οι πολίτες, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, δήλωναν σε ποσοστό 49,7% καθόλου ικανοποιημένοι με το κυβερνητικό έργο και σε ποσοστό 22,9% λίγο ικανοποιημένοι.

Το ίδιο αρνητικοί εμφανίζονται και για τους χειρισμούς του κ. Γ. Παπανδρέου , δηλώνοντας καθόλου ικανοποιημένοι σε ποσοστό 45,2% (σε σχέση με 37% τον περασμένο Απρίλιο) και αρκετά ικανοποιημένοι σε ποσοστό 18,2% (σε σχέση με 22% τον περασμένο Απρίλιο).

Ταυτόχρονα καταγράφεται μια κατακόρυφη αύξηση εκείνων που πιστεύουν ότι τελικώς θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει το μνημόνιο και τον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτοί που πίστευαν τον Απρίλιο ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτελούσε μια αναγκαία απόφαση ήταν σε ποσοστό το 49,6% και πλέον είναι μόλις 30,8%, ενώ αντιστοίχως εκείνοι που πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε αυξήθηκαν από 41,9% τον Απρίλιο σε 65,6% τον Οκτώβριο.

Παρ΄ όλα αυτά, όταν οι πολίτες καλούνται να δηλώσουν αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα για τη χώρα αν κέρδιζε τις τελευταίες εθνικές εκλογές η ΝΔ, το 44,9% δηλώνει χειρότερα (57% τον Απρίλιο), το 36,5% (28,7% τον Απρίλιο) δηλώνει το ίδιο και μόλις το 14,3% δηλώνει ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν κέρδιζε η ΝΔ (9,3% τον Απρίλιο). Στην ερώτηση ποιον εμπιστεύονται γενικότερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 41% σε σχέση με το 23,4% που συγκεντρώνει ο κ. Αντ. Σαμαράς. ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη

Oσο πλησιάζουμε στις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου, ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων μειώνεται και οι οπαδοί των κομμάτων τοποθετούνται, δίνοντας μια πιο καθαρή εικόνα για τις περιφέρειες και τους δήμους όπου θα κριθούν οι πολιτικές εντυπώσεις.

Στην Περιφέρεια της Αττικής, όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική πολιτική αντιπαράθεση λόγω του τεράστιου όγκου των ψηφοφόρων που διαθέτει, ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ κ. Ι. Σγουρός εξακολουθεί να διατηρεί μικρό προβάδισμα με 20,1% έναντι του κ. Ι. Δημαρά, ο οποίος έχει περάσει καθαρά στη δεύτερη θέση με 17,9%, αφήνοντας τρίτο τον κ. Β. Κικίλια με 12,1%. Ακολουθούν ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης με 9%, ο κ. Αθ. Παφίλης του ΚΚΕ με 8,1%, ο κ. Αλ. Μητρόπουλος που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με 7,9%, ο κ. Γρ. Ψαριανός, που υποστηρίζεται από τη Δημοκρατική Αριστερά, με 3,5%, ενώ ο κ. Αλ. Αλαβάνος συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 3,1%. Για τη μάχη του δεύτερου γύρου, όταν καλούνται οι ψηφοφόροι να επιλέξουν μεταξύ του κ. Σγουρού και του κ. Κικίλια, δίνουν στον πρώτο 42,2% και στον δεύτερο 21,7%, αλλά με ένα ποσοστό της τάξεως του 25,9% να δηλώνουν αναποφάσιστοι. Οταν καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του κ. Σγουρού και του κ. Δημαρά, ο κ. Σγουρός εμφανίζεται να χάνει την εκλογή συγκεντρώνοντας μόλις 28,9% έναντι 45,2% του κ. Δημαρά και με τους αναποφάσιστους μόλις στο 16,8%.

Για τη μάχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Π. Ψωμιάδης εμφανίζεται να διατηρεί ένα σημαντικό προβάδισμα με 35,9% έναντι του κ. Μ. Μπόλαρη (26,6%). Ο κ. Ψωμιάδης εμφανίζεται να κερδίζει και τον δεύτερο γύρο, αλλά με οριακό προβάδισμα, συγκεντρώνοντας 41,2% έναντι 37,3% του κ. Μπόλαρη. Σημαντικό προβάδισμα διατηρεί ο κ. Ν.Κακλαμάνης στον Δήμο της Αθήνας έναντι του κ. Γ.Καμίνη, αν και το ποσοστό που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του ΚΚΕ κ. Ν.Σοφιανός (8,2%) μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό.

Αντιστοίχως, ισχυρό προβάδισμα εμφανίζει για τον Δήμο του Πειραιά ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μίχας με τους κκ. Β. Μιχαλολιάκο και Π. Μαντούβαλο να εμφανίζονται να διεκδικούν επί ίσοις όροις την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο. Το απόλυτο ντέρμπι φαίνεται ότι θα διεξαχθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στον οποίο ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Κ. Γκιουλέκας εμφανίζεται με προβάδισμα μόλις δύο ποσοστιαίων μονάδων στον πρώτο γύρο έναντι του κ. Ι. Μπουτάρη.