Αλήθειες που δεν πρέπει να λέγονται
Ευτυχώς που υπάρχουν και οι απέξω να μιλούν για μας, να υποδεικνύουν τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας, αυτά που εμείς δεν θέλουμε να παραδεχθούμε. Επανειλημμένα το έχει πει στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ντανιέλ ΚονΜπεντίτ ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε από τις αμυντικές δαπάνες, τη σκυτάλη πήρε τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν: «Πίσω από την κρίση (της Ελλάδας) βρίσκονται οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς. Εναντίον τίνος; Αυτό είναι γνωστό. Και σε τι ωφέλησε αυτό;… Οταν ξοδεύετε χρήματα (για εξοπλισμούς), υποθηκεύετετο μέλλον της χώρας. Αυτό ήταν το βαρύ τίμημα της κατασκευής φανταστικών εχθρών για τη γείτονα χώρα».Αλλά είναι προς τιμήν του τούρκου πρωθυπουργού ότι δεν δίνει μαθήματα στους άλλους, αντλεί μαθήματα και για τη χώρα του: «Στο παρελθόν υπήρχε η έκφραση ότι η Τουρκία είναι περιστοιχισμένηαπό τρεις πλευρές από θάλασσα και από τέσσερις πλευρές από εχθρούς.Επί χρόνια δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε για τη θάλασσα, αλλά ξοδεύτηκαν η ενέργεια και η ελπίδατης χώρας μας στο όνομα των φανταστικών εχθρών. Η Τουρκία ασχολήθηκε επί χρόνια με τους φανταστικούς εχθρούς που κατασκευάστηκαν στο εσωτερικόκαι στο εξωτερικό,και δεν κατάφερε να αφιερώσει χρόνο στις θάλασσές της, στα μέταλλά της,στους ποταμούς της και, το κυριότερο, στον συνάνθρωπό της,στο ανθρώπινο δυναμικό της, στους νέους,στα παιδιά και στην Παιδεία, δηλαδή στο μέλλον της».
Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να είναι θεούσος και συντηρητικός, αλλά ποιος έλληνας πολιτικός έχει τολμήσει να πει αυτές τις φράσεις που περιγράφουν ακριβώς και τη δική μας κατάσταση; Τους ζηλεύω τους Τούρκους. * Ούτε κανείς έχει τολμήσει να πει ότι το 1974 οι «μητέρεςπατρίδες εισέβαλαν και οι δύο στην Κύπρο», όπως δήλωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας στην Αμερική- και όρμησαν εθνικόφρονες Ελληνες και Κύπριοι να τον φάνε. Πρέπει να καλλιεργούμε τον μύθο ότι υπήρξε αναίτια και αδικαιολόγητη τουρκική εισβολή- ότι ο Ιωαννίδης ανέτρεψε τον Μακάριο για να πετύχει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και να πετάξει τους Τουρκοκύπριους στη θάλασσα, δεν πρέπει να λέγεται.
Το μεγάλο φαγοπότι
Οτι το βάρβαρο πογκρόμ κατά των Ρωμιών της Πόλης το 1955 ήταν η απάντηση του τουρκικού κράτους στον ένοπλο αγώνα για την Ενωση που ξεκίνησε το ελληνικό κράτος μέσω της ΕΟΚΑ την ίδια χρονιά, ούτε αυτό πρέπει να λέγεται- τόλμησε και το είπε στα «Νέα» ο Πέτρος Μάρκαρης, που τα έζησε 18 χρονών παιδί τα γεγονότα. Αλλά θάφτηκε ο λόγος του- για όλα πρέπει να φταίει η τουρκική βαρβαρότητα, το ελληνικό έθνος ήταν πάντα έντιμο, ειρηνικό και πολιτισμένο.
* Βέβαια, η απειλή δεν ήταν πάντα φανταστική: για 15 χρόνια Ελλάδα- Τουρκία ήσαν στα πρόθυρα πολέμου, αλλά όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός το 1988 και είπαν να γυρίσουν σελίδα όρμησαν όλοι οι πατριώτες και οι έμποροι όπλων να τον φάνε. Εκανε πίσω, για να φθάσουμε δέκα χρόνια μετά στην κρίση των Ιμίων.
Κάποιοι, και στην Τουρκία και εδώ, ήθελαν τον πόλεμο. Πάνε όμως 15 χρόνια από τότε- και τις αμυντικές δαπάνες δεν τις είδαμε να μειώνονται, ημερολόγιό μου. Τις είδαμε αντιθέτως να χρησιμεύουν επί ΝΔ ως πρόσχημα για τα περίφημα «δομημένα ομόλογα», την επαίσχυντη κλοπή υψηλής χρηματιστικής τεχνολογίας, για τα οποία αλληλοκατηγορούνται τώρα Γιώργος Αλογοσκούφης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Πέτρος Δούκας.
Αλλά το αδίκημα έχει παραγραφείτο ελληνικό πολιτικό σύστημα που φέρνει « το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση », σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει φροντίσει να προστατεύει τα αξιότιμα μέλη του. Για τούτο και, αντί για σοφές κουβέντες σαν αυτές του Χριστόφια ή του Ερντογάν, ακούμε χυδαιότητες του τύπου « όλοι μαζί τα φάγαμε ακολουθώντας μια πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος ».
Βιβλία με ράσα και καλυμμαύχι
Ολοι μαζί τα έφαγαν, ουδείς αναμάρτητος, άρα δεν υπάρχει αμαρτία. Αθώος ο λαίμαργος Θεόδωρος Πάγκαλος και οι ομοτράπεζοί του στις «άθλιες πρακτικές», όλων των κομμάτων. Λεπτομέρειες για το ποιες ήσαν οι αθλιότητες, πώς γίνονταν οι εξαγορές και οι διασπαθίσεις, ώστε να μην επαναληφθούν, δεν ακούσαμε. Η Βουλή κυνηγά σκάνδαλα του παρελθόντος τα οποία όλα σχεδόν έχουν παραγραφεί- ένα μέτρο για να μην επαναληφθούν δεν ακούσαμε.
Οι πολιτικοί βγαίνουν αλώβητοι από την κρίση και ας την προκάλεσαν. Αυτό είναι το πραγματικό «ελληνικό θαύμα». Υποτίθεται ότι τουλάχιστον θα άλλαζε ο νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών και τα σχετικά με το «πόθεν έσχες» των πολιτικών- τα ξέχασαν και τα δύο οι κυβερνώντες, και ούτε ακούμε τίποτα για τους περίφημους περιορισμούς στις εκλογικές δαπάνες. Μόνο από τις διαφημίσεις που βάζουν στο Facebook οι υποψήφιοι έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια. Αλλά οι υπεύθυνοι δεν τις βλέπουν: από το μεγάλο φαγοπότι έπαθαν σάκχαρο και τυφλώθηκαν.
* Ευτυχώς όμως αγρυπνεί με μάτια ορθάνοιχτα η Εκκλησία της Ελλάδος: θα συγκροτήσει Επιτροπή που θα μελετήσει τα σχολικά βιβλία των Νέων Ελληνικών, της Ιστορίας και των Θρησκευτικών διότι επιχειρείται «αποχριστιανοποίηση» της εκπαίδευσης. Σωστό το ενδιαφέρον τους: αφού η χώρα βυθίζεται, τουλάχιστον να πνιγούμε λειτουργημένοι, να έχουμε μια θέση στον παράδεισο.
Η Αννα Διαμαντοπούλου, ευτυχώς, δήλωσε ότι τα σχολικά βιβλία «εκδίδονται από το υπουργείο Παιδείας»αυτό δεν κατοχυρώνει υποχρεωτικά την ποιότητά τους, αλλά τουλάχιστον δεν θα τα δούμε να φορούν ράσα και καλυμμαύχι. Κάτι είναι και αυτό.
Οιονεί Δανοί
Σημαντικότερο όμως και από το ότι τα σχολικά βιβλία θα κυκλοφορούν με πολιτική περιβολή είναι ότι, επιτέλους, νιώθω πως είμαι κάποιος: η Εφορία με εμπιστεύεται, είμαι ανώτερης ποιότητας πολίτης: αν έχουν σβηστεί οι αριθμοί σε κάποιες από τις εκατοντάδες αποδείξεις που συγκεντρώνω για να υποβάλω με τη φορολογική μου δήλωση, μπορώ να τους ξαναγράψω εγώ με μελάνι- έτσι λέει η σοφή εγκύκλιος του πάνσοφου υπουργείου Οικονομικών.
Δακρύζω από συγκίνηση- με εμπιστεύονται, ημερολόγιό μου· δεν τους περνά από τον νου ότι μπορεί να πλαστογραφήσω τους αριθμούς, να χειριστώ την απόδειξη όπως οι αρχαίοι τις παλίμψηστες περγαμηνές και να γράψω νέο κείμενο, ήτοι τα 10 ευρώ να τα κάνω 100 και να εξαπατήσω την Εφορία. Τι είναι ο κόπος της συγκέντρωσης των αποδείξεων, της καταγραφής των ποσών, της πρόσθεσής τους, της επαλήθευσης αν έχει γίνει σωστά- τι είναι όλα αυτά μπροστά στην αναγνώριση της εντιμότητάς μου από το κράτος;
Είναι μεγάλη αλλαγή- προ 25ετίας που καθιερώθηκαν οι αποδείξεις έπρεπε να τις σφραγίζουν οι καταστηματάρχες για να θεωρούνται έγκυρες, τώρα μας επιτρέπουν να τις διορθώνουμε μόνοι μας. Εκσυγχρονίζει το ελληνικό κράτος τις σχέσεις με τους πολίτες του, κερδίζουμε θέσεις στην ιεραρχία των εθνών, η Δανία νιώθει καυτή την ανάσα μας στον σβέρκο της.
* Και χαίρομαι που το 2010, με την αυτόματη περαίωση, θα γίνουμε όλοι οι οιονεί Δανοί φορολογικώς έντιμοι- η εξαγορά της φορολογικής εντιμότητας είναι σήμερα φθηνότερη από ποτέ, κοψοχρονιά θα την αποκτήσουν όλοι οι φοροφυγάδες.
* Αλλά, για να μην αδικούμε την κυβέρνηση, φαίνεται ότι έγινε ένα πρώτο βήμα με τα φορτηγά προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων- μένει να δούμε και τα υπόλοιπα. Και όσα ανακοίνωσε για τα πανεπιστήμια την περασμένη Κυριακή στους Δελφούς ο Γιώργος Παπανδρέου, σωστά ήσαν.
Πάντως εγώ περιμένω σε μερικούς μήνες που θα γίνουν απολογισμοί να μάθω από πού αντλήθηκαν τα έσοδα του κράτους τούτη τη χρονιά, αν μειώθηκε η φοροδιαφυγή, αν οι πλούσιοι έδωσαν κάτι παραπάνω, αν μειώθηκαν οι σπατάλες, αν νοικοκυρεύτηκαν τα νοσοκομεία. Και ελπίζω να διαψευστεί η φρικτή μου υποψία πως η χρεοκοπία θα αποφευχθεί μόνο χάρη στα ανόητα υποζύγια που πλήρωναν φόρους τα προηγούμενα χρόνια και χάρη στην άγρια περικοπή μισθών και συντάξεων.
* Αλλωστε, την Κυριακή θα είναι 10 Οκτωβρίου 2010, δηλαδή 10.10.10. Τρία δεκάρια στη σειρά, η άριστη ημέρα του χρόνου- ήτοι μας επιτρέπεται να κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις, παρά τη μαυρίλα του βαθιού πηγαδιού που μας έριξαν οι φαγάνες.
Μπορεί οι Κινέζοι να είχαν τον δρόμο του μεταξιού, και εμείς όμως δεν πάμε πίσω. Κάντε μια στάση στην εθνική οδό και θα διαπιστώσετε το μεγαλείο που έχει ο μοναδικός «δρόμος του σκουπιδιού» που δημιουργήσαμε.
Νικόλαος εκ Βόλου
***
Επιστροφή του σεμνού και ταπεινού Κ. Κ., ως σωτήρα, ευαγγελίζονται κάποιοι «αρχάγγελοι».Λήθη ιδίων κακών θρασύτητα γεννά (Δημόκριτος).
Κ. Ν. Γεωργακόπουλος, Πάτρα
***
Με δεδομένη την προϊστορία των πολιτικών κομμάτων εξουσίας (όχι ότι τα υπόλοιπα παρουσιάζονται καλύτερα…) και την καταγεγραμμένη στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ πραγματικότητα του τελευταίου χρόνου αναφορικά με τη διακυβέρνηση ΠαΣοΚ, διερωτώμαι γιατί θα πρέπει να ακυρώσουμε τις διδαχές τόσων δεκάδων αιώνων σοφίας (Αίσωπος: περί ψεύτη βοσκού) και να ακολουθήσουμε τον σημερινό Πρωθυπουργό με εμπιστοσύνη στα μονοπάτια που μας προτείνει…
ο εκ Ξάνθης 8
***
Ο «γαλαξίας» Μarconi θα κονιορτοποιήσει αυτόν του Gutenberg, ισχυρίζονταν τον περασμένο αιώνα- δεν συνέβη. Προβλέπω ότι και η ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας δεν θα αφανίσει τη χάρτινη. Η έντυπη έκδοση, με τη μείωση του μεγέθους της, την ποιότητα χαρτιού, τη γενίκευση του χρώματος προσφέρεται περισσότερο. Είναι σαν ερωμένη: έχει μυρωδιά, τη φυλλογυρίζεις στο κρεβάτι, την ξαπλώνεις και την ανοίγεις στον καναπέ, τη ρουφάς στην ξαπλώστρα της βεράντας. Εχει και πρακτικές χρήσεις: γίνεται καπέλο, βεντάλια, πατσαβούρα, σαΐτα, βαρκούλασυγκριτικά, οι οθόνες αποτελούν αισθησιακή και τεχνολογική οπισθοδρόμηση.
Γ. Κ., @otenet.gr
***
Αφού βούιξε η οικουμένη για κλεψιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ο Κώστας Καραμανλής μάς βγάζει τη γλώσσα και μας λέει:«Το Δημόσιο δεν ζημιώθηκε». Το Δημόσιο δεν ζημιώθηκε, το Μοναστήρι κέρδισε. Αυτοί έκλεψαν- δεν μας λένε πού είναι αυτή η αστείρευτη μαγική πηγή χρημάτων, μπας και βρούμε και εμείς τίποτα ψιλά να τα βγάλουμε πέρα;
Αισιόδοξος ***
«Είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη, που εξελίσσεται στη χειρότερη της τελευταίας 30ετίας»είπε ο κ. Σαμαράς. Τέτοια ακούει ο κ. Καραμανλής και σκέφτεται να επιστρέψει για να υπερασπιστεί τον τίτλο.
Δημήτριος Τσεχίας