Γεγονός των ημερών αυτών θεωρήθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε προνομιακό συνεταίρο του παγκόσμιου οικονομικού ασιατικού γίγαντα, της Κίνας, με ελπιδοφόρες προοπτικές, παρ΄ ότι η ανάδοχος του λιμανιού του Πειραιά κινεζική CΟSCΟ παραμένει θύμα της ασυνέπειας του Δημοσίου και των συντεχνιών του ΟΛΠ. Η επιμελώς προετοιμασμένη επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού, η αυτή τη φορά θεαματική υποδοχή του, οι 11 πολύ συγκεκριμένες επενδυτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς και των δύο πλευρών συνοδεύθηκαν και από τρεις βαρυσήμαντες τοποθετήσεις-δηλώσεις του κ. Ζιαμπάο: α) Την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία που προκάλεσε αίσθηση διεθνώς, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ανυπόληπτων χωρών για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, εξ ου και υποχρεώθηκε στην ταπεινωτική υποταγή στο μνημόνιο της τρόικας. β) Την επιλογή του Πειραιά για να χρησιμοποιηθεί ως η κύρια πύλη για την είσοδο των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη (υπενθυμίζω ότι η Κίνα έχει εφέτος αναδειχθεί στη δεύτερη θέση από πλευράς εξαγωγών παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ). γ) Την εκτός κάθε προσδοκίας δήλωση του κ. Ζιαμπάο ότι η Κίνα προσφέρεται να αγοράσει τα εντελώς ανυπόληπτα ελληνικά ομόλογα, αποκαλύπτοντας επίσης ότι ήδη έχει στα πλεονάζοντα αποθεματικά της ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων και ημέτερα ομόλογα αξίας 12 δισ. ευρώ.

Θα υπεδείκνυα να προσεχθεί επίσης το έστω και ανώνυμο ελληνικό κυβερνητικό σχόλιο, ότι για την Ελλάδα «είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για αναβάθμιση του γεωστρατηγικού της ρόλου». Υπογραμμίζεται αντίστοιχα ότι ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα κ. Λούο Λιντσουάν δήλωσε πως «στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο (!)ότι η Κίνα έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προχωρεί – προσέξτε- σε αποτελεσματικές ενέργειες για τη στήριξη της Ελλάδας,του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατόν την κρίση και να πετύχουν σταθερή ανάκαμψη» .

Αυτά λέγονται σε μιαν εποχή όπου οι κινεζικές σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξαιρετική ένταση για νομισματικούς, κυρίως, λόγους και το Κογκρέσο νομοθετεί μέτρα παρεμπόδισης των κινεζικών εισαγωγών. Είναι ενδεχόμενο η κινεζική επιλογή της διψασμένης για στήριξη από οποιονδήποτε Ελλάδας να θεωρηθεί ότι χρησιμοποιείται για γεωστρατηγικούς σκοπούς παγκόσμιας εμβέλειας με ανάλογο ρίσκο. Μολονότι η στήλη υποστηρίζει την αξιοποίηση της κινεζικής προσφοράς, καθώς διερχόμεθα τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής μας ιστορίας, καλόν είναι να θυμηθούμε ότι ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ ακόμη γλείφουν τις πληγές τους από τις συνέπειες του ανοίγματός τους προς τη Ρωσία και της διπλωματίας των αγωγών.

Πάντως η ευεργετική επίδραση στα spreads και η κάποια επισφαλούς αλλαγής στάση των αγορών και των οίκων αξιολόγησης ήταν άμεσες μετά την κινεζική ψήφο εμπιστοσύνης. Προσοχή όμως. Οι κινεζικές επενδύσεις δεν μπορούν, έστω και υλοποιούμενες πλήρως, να σώσουν την σε τραγική ύφεση ελληνική οικονομία (η οποία θα δεχθεί και νέα φορολογικά πλήγματα από τον προϋπολογισμό του 2011) και να περιορίσουν τις ασυγκράτητα πολλαπλασιαζόμενες στρατιές ανέργων, ελλείψει επενδύσεων και ανάπτυξης.

Ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν επισημαίνει ότι «οι επιδοτούμενες από το τεχνητά υποτιμημένο γουάν κινεζικές εξαγωγές σπέρνουν την ανεργία στον υπόλοιπο πλανήτη» . Μολονότι αυτό επαληθεύεται και από το αθρόο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οι κινεζικές προσφορές προς την Ελλάδα μπορεί να αποδειχθούν πολλαπλά επωφελείς, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν. Γιατί οι σε βάρος της CΟSCΟ μεθοδεύσεις ήδη έχουν εκνευρίσει τους Κινέζους. Και δεν φαίνεται να έχει ο κ. Πρωθυπουργός εξασφαλίσει και την έγκριση της κυρίας Παπαρήγα και των επαγγελματιών επαναστατών του ΠΑΜΕ, που έχουν επιβάλει την ανυπακοή και την περιφρόνηση κάθε νομιμότητας.

jmarinos@tovima.gr