Τα ακίνητα σε δημοφιλή ελληνικά νησιά ήταν πάντα δελεαστικά σε αγοραστές από το εξωτερικό που θέλουν να έχουν μια μόνιμη βάση κοντά στη θάλασσα για τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι τιμές ωστόσο ήταν υψηλές. Τελευταία το ενδιαφέρον εντείνεται και οι αγοραστές είναι σε ετοιμότητα, καθώς η κρίση στη χώρα, σε συνδυασμό με τις επιβαρύνσεις στη φορολογία και την οικονομική δυσπραγία των ιδιοκτητών, αυξάνει τις προσφορές. «Στη γη των θεών» αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Τimes», «οι Ελληνες είναι θνητοί κυρίως στην τσέπη τους» και προβάλλει τη δυσμενή συγκυρία ως την καλύτερη ευκαιρία για αγορές την τελευταία δεκαετία.

Μύκονος
Για πολύ πλούσιους αγοραστές

Η φωτογραφία της πολυτελούς αυτής κατοικίας στη Μύκονο δημοσιεύθηκε στους «Financial Τimes». Φωτοαγγελίες (επάνω) υπάρχουν και για άλλα ακίνητα

«Ηρθε η ώρα οι ξένοι να αγοράσουν εξοχική κατοικία στην Ελλάδα» σημειώνει η κυρία Ρόη Δελδήμου, επικεφαλής της Βeauchamp Εstates, μεσιτικού γραφείου που δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια με έδρα στο Λονδίνο, ενώ διατηρεί παραρτήματα στις Κάννες και στη Μύκονο. «Ενδιαφέρον υπάρχει τόσο από ξένους (κυρίως Ευρωπαίους) που θέλουν να αγοράσουν εξοχική κατοικία στη Μύκονοόσο και από Ελληνες που θέλουν να πουλήσουν».

Ειδικά στη Μύκονο οι τιμές των εξοχικών κατοικιών ήταν υψηλές, επισημαίνει η κυρία Δελδήμου, καθώς οι ιδιοκτήτες τους είχαν «υπερεκτιμήσει αυτά που έχουν». Την ίδια ώρα «οι ξένοι προσπαθούν να κατεβάσουν τις τιμές». Η Μύκονος είναι ένα νησί που πάντα είχε ζήτηση και οι τιμές, αν και η πώληση των κατοικιών δεν υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά, φθάνει τις 8.000-9.000 ευρώ το τ.μ. για τις πολύ καλές κατασκευές, εξηγεί η εκπρόσωπος της Βeauchamp Εstates στη χώρα. Ο κόσμος ζητάει «όσο ο διπλανός του», αλλά δεν προσφέρει το ίδιο πράγμα. Ετσι οι τιμές έχουν πέσει στις συμβατικές κατασκευές κατά 15%-20%, ωστόσο πριν «ήταν αρκετά υψηλά».

Η κυρία Δελδήμου σημειώνει ότι αυτό που έχει αλλάξει είναι η νοοτροπία του αγοραστή, ο οποίος λέει «έχω να το αγοράσω αλλά θα περιμένω να πέσει η τιμή». Σε αυτό συντείνει και η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς δημιουργεί την εντύπωση ότι αν ασκηθούν πιέσεις ο πωλητής που έχει ανάγκη τα χρήματα θα μειώσει την τιμή.

Το πρόβλημα επιτείνει και η αλλαγή στη φορολογία, εξηγεί, σημειώνοντας ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μύκονο «δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα συντηρήσουν» και συχνά καταλήγουν στην εναλλακτική της πώλησης. «Οι τιμές έχουν εκλογικευθεί, οι πωλητές είναι πιο ελαστικοί στη διαπραγμάτευση, ενώ παλαιότερα ήταν απόλυτοι».

Οι τιμές των ακινήτων που διαχειρίζεται το γραφείο κυμαίνονται από 240.000 ευρώ (για ένα σπίτι 60 τ.μ. στη Μύκονο) ως 9 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό εντοπίζεται κυρίως από τη Βρετανία, την Ιταλία (έχουν πραγματοποιηθεί δύο αγοραπωλησίες), τη Γαλλία, καθώς και τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, ωστόσο «οι Ρώσοι θέλουν περισσότερο πράσινο». Πάρος
Πωλήσεις από ανάγκη λόγω κρίσης
«Οι ξένοι επανέρχονται» υπογραμμίζει ο κ. Δ.Μέξης, επικεφαλής του γραφείου της κτηματομεσιτικής εταιρείας RΕ/ΜΑΧ στην Πάρο που λειτουργεί από το 2004, και προσθέτει ότι εφέτος είναι σαφής η επάνοδος της ξένης αγοράς στα ακίνητα του νησιού. Προβλέπει μάλιστα ότι το 2011 οι ξένοι θα είναι ο κύριος παίκτης της αγοράς, καθώς οι έλληνες αγοραστές έχουν υποχωρήσει αρκετά.

Τα τελευταία έξι χρόνια οι τιμές στο νησί τόσο σε οικόπεδα όσο και σε κατοικίες διπλασιάστηκαν, αλλά οι αγορές συνεχίζονταν σταθερά. Σήμερα οι τιμές για νεόδμητη κατοικία στην Πάρο και στην Αντίπαρο κυμαίνονται από 1.850 ως 2.500 ευρώ ανά τ.μ., ωστόσο σημειώνει ότι από τον Δεκέμβριο του 2008 παρατηρείται μείωση κατά 25%30% στο ένα τρίτο των ακινήτων από τους κατασκευαστές. «Ενδιαφέρον υπάρχει για τα πάντα» επισημαίνει, ωστόσο οι πολυτελείς βίλες που «κοστίζουν πανάκριβα δεν πωλούνται».

Αν και υπάρχει ενδιαφέρον, τίθεται σε αναμονή, «για να πέσουν οι τιμές» , αλλά και γιατί υπάρχει αναστάτωση στα φορολογικά και στα πολεοδομικά ζητήματα (ημιυπαίθριοι χώροι), σημειώνει. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προέρχονται κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Σκανδιναβικές χώρες και λίγοι από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ), όμως «στους 100 αγοράζουν οι τρεις», λέει ο κ. Μέξης.

Η προσφορά, από την άλλη, είναι σημαντικά μεγαλύτερη το τελευταίο διάστημα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων αλλά και «του φόβου ότι στο μέλλον θα χειροτερέψουν τα πράγματα» . Την ίδια στιγμή άλλοι πουλάνε εκτάκτως επειδή έχουν μικρές επιχειρήσεις και προσπαθούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα, αφού δεν μπορούν να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες.

Κέρκυρα
Από τους Βρετανούς στους Ρώσους
«Οι αγοραπωλησίες παγώνουν λόγω της μη καλής αντίληψης των πωλητών για το ζήτημα της πραγματικής τιμής του ακινήτου» υπογραμμίζει ο κ. Γ. Τσονάς της RΕ/ΜΑΧ Ρlatinum στην Κέρκυρα. Οπως τονίζει, «υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για λογικές τιμές. Πουλάνε κάποιοι που έχουν ανάγκη να πουλήσουν», οπότε διαπραγματεύονται τις τιμές.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως από τη Βρετανία και σε πολύ λίγους Ρώσους που αναζητούν ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι Βρετανοί έχουν μειωθεί κατά πολύ λόγω της σχέσης του ευρώ με τη στερλίνα αλλά και της κρίσης στη χώρα αυτή που έχει δημιουργήσει ευκαιρίες με ακίνητα σε πολύ καλή τιμή και στη Βρετανία. Ετσι οι Βρετανοί που θα αγόραζαν στην Κέρκυρα επενδύουν στη χώρα τους. Από την άλλη, σε αυτό συμβάλλουν και οι διαρκείς αλλαγές στην αξιολόγηση των αντικειμενικών αξιών.

Στο νησί πωλούνται εξοχικές κατοικίες από κατασκευαστές, παραθαλάσσια ακίνητα και βίλες σε εξαιρετικές τοποθεσίες, με τις τιμές να κυμαίνονται από 1.500 ως 10.000 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με το είδος και τη θέση του ακινήτου.

Σπέτσες
Ηρεμία… υψηλού εισοδήματος
Αυξανόμενο ενδιαφέρον για αγορά από Βρετανούς, Ιταλούς, Αμερικανούς και Γερμανούς παρατηρείται στο νησί του Αργοσαρωνικού, το οποίο έχει ιδιαίτερη απήχηση σε αγοραστές υψηλού εισοδήματος.

«Οι Σπέτσες είναι μια ειδική περίπτωση» σημειώνει ο κ. Τζον Μανγκολέτσι, συνεργάτης της κτηματομεσιτικής εταιρείας Savills στο νησί. Οι νεόδμητες κατοικίες προς πώληση που η αξία τους ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ ανήκουν σε δύο-τρεις κατασκευαστές και είναι περίπου 15, όπως αναφέρει, ενώ όσες έχουν χαμηλότερη αξία (κάτω του 1 εκατ. ευρώ) είναι ακόμη λιγότερες και δεν υπάρχει πρόθεση για μείωση των τιμών ως σήμερα. Οι κατασκευαστές «δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.Θα περιμένουν να επανέλθει η αγορά» συμπληρώνει. Από την άλλη, οι ιδιώτες που κατέχουν κατοικίες είναι εύπορες οικογένειες με παράδοση, που δεν έχουν διάθεση να πουλήσουν. Το νησί προτιμάται γιατί «δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγεις», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Savills στις Σπέτσες. Ωστόσο επισημαίνει την αναστολή σε συναλλαγές, λόγω της προσδοκίας από πλευράς των αγοραστών ότι οι τιμές θα πέσουν.