Ανήκει στην πολύ κλειστή λέσχη με τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά δεν του αρκεί αυτό. Ο Βραζιλιάνος Αϊκε Μπατίστα θέλει να κατακτήσει την κορυφή και είναι αποφασισμένος να το κάνει. Μέσα σε έναν χρόνο ανέβηκε από την 61η θέση της λίστας του «Forbes» στην 8η σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες ανόδους στην ιστορία του θεσμού. Πριν από έξι χρόνια είχε δηλώσει ότι θέλει να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βραζιλία και τα κατάφερε. Ποιος μας λέει ότι δεν θα τα καταφέρει και τώρα; Ειδικά σε μια εποχή που η Βραζιλία είναι της μόδας!
Στους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου συναντάμε μόνο δύο τέκνα της Λατινικής Αμερικής. Ο ένας είναι ο επικεφαλής της λίστας του «Forbes» για το 2010, ο μεξικανός κροίσος Κάρλος Σλιμ, και ο δεύτερος ο Βραζιλιάνος Αϊκε Μπατίστα, ο οποίος βρίσκεται, όπως είπαμε, στην 8η θέση, με περιουσία που φτάνει τα 27,5 δισ. δολάρια.
Ο σχετικά άγνωστος εκτός Βραζιλίας Μπατίστα είναι σελέμπριτι στην πατρίδα του γιατί κάνει μια ανοιχτή και πολυέξοδη ζωή, δηλώνει (και είναι) φίλος του απερχόμενου προέδρου Λούλα και ήταν ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της υποψηφιότητας του Ρίο ντε Τζανέιρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Ο Μπατίστα άρχισε να βγάζει λεφτά από τα ορυχεία γιατί τα γονίδιά του τον έστρεψαν εκεί από την αρχή. Ο πατέρας του Ελιέζερ Μπατίστα ντα Σίλβα ήταν επί πολλά χρόνια επικεφαλής της κρατικής εταιρείας Vale (της μεγαλύτερης στον κόσμο στην παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος), προτού αυτή ιδιωτικοποιηθεί, και διετέλεσε υπουργός. Γι΄ αυτόν τον λόγο το 1979, όταν ο Μπατίστα επέστρεψε στη Βραζιλία από τη Γερμανία (η μητέρα του είναι Γερμανίδα), όπου σπούδαζε, η πρώτη του σκέψη ήταν να ασχοληθεί με τον χρυσό. Ο πατέρας του τού είπε ότι είναι τρελός αλλά δεν τον άκουσε και μέσα σε ενάμιση χρόνο έβγαλε έξι εκατομμύρια δολάρια από την αγοραπωλησία χρυσού από ορυχεία του Αμαζονίου. Δεν τα κράτησε όμως γιατί μπλέχθηκε σε μια επιχείρηση εξόρυξης μέσα στη ζούγκλα που έπεσε έξω και τα έχασε σχεδόν όλα.
Ακολούθησε η εμπλοκή του στην καναδική ΤVΧ και μετά τη δεύτερη αποτυχία του αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ετσι ξεκίνησε η ανοδική πορεία του, που συνεχίζεται ως σήμερα. Με 300 εκατ. δολάρια δικά του και άλλα 200 από δάνεια δημιούργησε τη μεταλλευτική ΜΜΧ, που μπήκε στο χρηματιστήριο το 2006. Δύο χρόνια αργότερα πούλησε δύο μεταλλεία της στη νοτιοαφρικανική Αnglo Αmerican αντί 5,5 δισ. Παράλληλα δημιούργησε τις ΜΡΧ (ενέργεια), ΟGΧ (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), LLΧ (λιμάνια και Logistics) και ΟSΧ (ναυπηγεία)- όλες υπό την ομπρέλα της μητρικής ΕΒΧ (από τα αρχικά του ονόματός του και του γράμματος-φετίχ).
Μεταξύ των ετών 2004 και 2008 έβαλε και τις πέντε εταιρείες στο χρηματιστήριο αποκομίζοντας το αστρονομικό ποσό των 10 δισ. δολαρίων χάρη στην προσδοκία των επενδυτών ότι τα σχέδια του Μπατίστα θα αποδώσουν. Πέρα από την ΜΜΧ, που παράγει σιδηρομετάλλευμα, η ΜΡΧ και η ΟGΧ θα αρχίσουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους από τα μέσα του 2011, τα πρώτα δύο λιμάνια της LLΧ θα παραδοθούν στο τέλος του 2011 και το 2012, ενώ την ίδια χρονιά θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο ναυπηγείο της ΟSΧ. Στα σχέδια του Μπατίστα περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας αυτοκινητοβιομηχανίας που θα παράγει αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στόχος είναι η παραγωγή 100.000 αυτοκινήτων τον χρόνο.
Ο Αϊκε Μπατίστα δηλώνει αυτοδημιούργητος και προσθέτει ότι ο διάσημος πατέρας του ήταν πάντα πρόβλημα γι΄ αυτόν επειδή ποτέ δεν τον άφηνε να βρίσκεται κοντά στη Vale. «Μόνος μου απέκτησα τις διασυνδέσεις μου» είχε δηλώσει προ καιρού στο «Forbes», προσθέτοντας: «Μην ξεχνάτε επίσης ότι ο πατέρας μου δεν παίρνει ρίσκα». Ο ίδιος είναι μαθημένος σε αυτά, όπως συνηθισμένος είναι στο να απολαμβάνει τα προνόμια της βραζιλιάνικης ελίτ στην οποία ανήκει.
Ο Μπατίστα δήλωσε τελευταία στο περιοδικό «ΒusinessWeek» ότι μεγάλωσε με την πεποίθηση πως η Βραζιλία μπορεί να τα καταφέρει αλλά μπορεί και όχι. «Αποφάσισα όμως ότι θα την κάνω να τα καταφέρει για το καλό των παιδιών μου. Δίνω όλες μου τις προσπάθειες για να κάνω τη Βραζιλία μια μεγάλη χώρα». Δηλώσεις που, αν μη τι άλλο, κρύβουν και πολιτικές φιλοδοξίες από έναν άνθρωπο προερχόμενο από μια ήπειρο που συνδυάζει άριστα τις μπίζνες με την πολιτική.
Δεν κρύβει την προτίμησή του στο πρόσωπο του Λούλα, για τον οποίο, όπως λέει, έχει δώσει αγώνες επειδή πίστεψε στην προσπάθειά του να αναδιανείμει τον πλούτο της Βραζιλίας. Οι ειδικές εξουσίες που έχει ο βραζιλιάνος πρόεδρος για να επιβάλλει έκτακτα μέτρα είναι αυτές που- κατά τον Μπατίστα- έσωσαν τη χώρα από την καταστροφή και τη βοήθησαν να αντιμετωπίσει με σχετική επιτυχία την πρόσφατη οικονομική κρίση.
ΗΛΙΚΙΑ: 52.
ΣΠΟΥΔΕΣ: Μηχανικού στο Πανεπιστήμιο του Ααχεν στη Γερμανία, τις οποίες δεν ολοκλήρωσε ποτέ.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Ηταν παντρεμένος με τη Λούμα ντε Ολιβέιρα, μια βραζιλιάνα καλλονή, με «προϋπηρεσία» στο «Ρlayboy» και στο Καρναβάλι του Ρίο. Το ζευγάρι απέκτησε δύο αγόρια προτού χωρίσει το 2004.
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: Σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη του «Forbes», μέσα σε έναν χρόνο η περιουσία του αυξήθηκε κατά 19,5 δισ. δολάρια και έφτασε τα 27 δισ. δολάρια.
ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙ΄ ΑΥΤΟΝ: 1. Οτι είναι προληπτικός. Εχει «κόλλημα» με τον αριθμό 63 και με το γράμμα Χ επειδή το θεωρεί ιδανικό πολλαπλασιαστή πλούτου. Γι΄ αυτόν τον λόγο η επωνυμία όλων των εταιρειών του έχει αυτή την κατάληξη. 2. Οτι έχει μανία με την ταχύτητα στη θάλασσα. Νεότερος έπαιρνε μέρος σε αγώνες με ταχύπλοα και κέρδισε πολλά πρωταθλήματα, στη Βραζιλία και αλλού. Σήμερα «αρκείται» σε ένα καταμαράν με μηχανές που βγάζουν 1.600 άλογα.
Η ελληνική περιπέτεια…
ΤΟ ΟΝΟΜΑ του Μπατίστα «έλαμψε» για ένα διάστημα και στη χώρα μας με αφορμή την εμπλοκή της καναδικής εταιρείας ΤVΧ Gold στην άτυχηόπως τελικά αποδείχθηκε- επένδυσή της στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Στα πρώτα βήματά του στον κόσμο της μεταλλουργίας ο Μπατίστα συνεργάστηκε με την ΤVΧ και με τον καιρό έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος και διευθύνων σύμβουλός της. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 η εταιρεία πλειοδότησε στον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε τότε η ελληνική κυβέρνηση για την πώληση των μεταλλείων της Κασσάνδρας. Η επένδυση αυτή είχε κακή κατάληξη αφενός λόγω των προβλημάτων που είχε η ίδια η εταιρεία με τη χρηματοδότηση και αφετέρου λόγω προσφυγών των κατοίκων και φορέων της περιοχής, κυρίως περιβαλλοντικού χαρακτήρα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Μπατίστα αποχώρησε από την ΤVΧ Gold το 2001, αφού προηγουμένως είχε πουλήσει τη συμμετοχή του αντί 1 δισ.
δολαρίων.
… και τα τραβήγματα με την αστυνομία
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ του 2008 η αστυνομία της Βραζιλίας εισέβαλε στο σπίτι του Μπατίστα στο πλαίσιο μιας έρευνας κατά της φοροδιαφυγής. Οι αστυνόμοι έκαναν άνω-κάτω τα πράγματά του ψάχνοντας στοιχεία που να τον εμπλέκουν σε λαθρεμπόριο χρυσού και στον χρηματισμό ενός τοπικού αξιωματούχου με αντάλλαγμα την απόκτηση δικαιωμάτων εξόρυξης σε ένα μεταλλείο. Ο Μπατίστα αρνήθηκε τις κατηγορίες και απέδωσε τις έρευνες στον υπερβάλλοντα ζήλο των εισαγγελικών αρχών. Λέγεται ότι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο ύστερα από παρέμβαση του ίδιου του Λούλα.