Μοσχάρι με μελιτζάνες και τραχανά
Προετοιμασία: 30 λεπτά, Κατασκευή: 90 λεπτά
Υλικά για 4-6 άτομα
1 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο • 2 ξερά κρεμμύδια, μέτρια, τριμμένα στον
τρίφτη ή στο multi • 1 κιλό μοσχάρι, κομμένο σε μικρές μερίδες
• 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί • 400 γραμμ. χυμός ντομάτας • 1 ξυλάκι
κανέλα • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι • 4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε ροδέλες • ½ φλιτζ. τραχανάς, ξινός
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 6 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε το κρέας, συνεχίζουμε το σοτάρισμα από όλες τις πλευρές σε δυνατή φωτιά μέχρι να αλλάξει χρώμα και το σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά. Στο μεταξύ τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ με άφθονο νερό και αλάτι και τις αφήνουμε για ½ ώρα. Αφού τις ξεπλύνουμε και τις στύψουμε, τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε στο γκριλ (γυρνώντας τες μία φορά) για 6-7 λεπτά. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα, πασπαλίζουμε με τον τραχανά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά.
Κρέμα με μαστίχα και αχλάδια (FOTO19)
Υλικαά για 8 άτομα
Για την κρέμα
3 φύλλα ζελατίνας (15 γραμμ.)
300 ml γάλα πλήρες
200 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
6 κρόκοι αβγών
150 γραμμ. ζάχαρη
450 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
10 σταγόνες μαστιχέλαιο
Για τα αχλάδια
600 γραμμ. νερό
250 γραμμ. ζάχαρη
8 μικρά αχλάδια, κομμένα στη μέση
150 ml λικέρ μαστίχας
Εκτέλεση
Κρέμα: Ρίχνουμε τη ζελατίνα σε μπολ με κρύο νερό για να μαλακώσει. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος με το γάλα. Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 82-84°C (απαραίτητο το θερμόμετρο). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε καθαρό σκεύος. Προσθέτουμε τη ζελατίνα, αφού την έχουμε στύψει, και ανακατεύουμε για ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και το μαστιχέλαιο, ανακατεύοντας απαλά. Γεμίζουμε ποτήρια και τα αφήνουμε στο ψυγείο.
Αχλάδια: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη. Μόλις βράσει προσθέτουμε τα αχλάδια και συνεχίζουμε έως ότου μαλακώσουν, για περίπου 15 λεπτά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε πάνω από την κρέμα μαστίχας.