«Αυτό που θέλω εγώ είναι αυτό που θέλετε και εσείς:το πρωτάθλημα. Θα το πάρουμε και γι΄ αυτό να είστε σίγουροι». Και εν συνεχεία: «Πρέπει να δουλέψουμε με τους νέους παίκτες λόγω του μικρού ρόστερ ». Τάδε έφη ο νέος μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλης Μαρινάκης δίνοντας το πρώτο (επίσημο) στίγμα για τη νέα σελίδα του συλλόγου, όταν στο πλάι του κ. Σωκράτη Κόκκαλη έκανε την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του (6 Ιουλίου 2010).

Συμβαδίζει όμως στην Ελλάδα ο πρωταθλητισμός με την ανάδειξη και προώθηση νέων ποδοσφαιριστών; Χτίζουν ομάδα για το μέλλον οι Ερυθρόλευκοι ή απλώς επαναφέρουν πρώτη στην ατζέντα… την ψύχωση για ένα ακόμη πρωτάθλημα;

Αλλωστε αυτά τα πράγματα δεν εξαρτώνται τόσο από τους ποδοσφαιριστές που υπάρχουν στο ρόστερ όσο από την πρόθεση και την υπομονή που δείχνει μια ομάδα επί του πρακτέου για να δώσει χρόνο σε ταλαντούχους παίκτες.

Διότι παρ΄ ότι για μία ακόμη χρονιά υπήρχαν αρκετοί νεαροί ποδοσφαιριστές που έφυγαν για το… αγροτικό τους (όπως ο Κατσικογιάννης , ο Σοϊλέδης και ο Νικλητσιώτης που κατέληξαν στον ΟΦΗ, ο Βαλεριάνος στον Θρασύβουλο, ο Βασιλόγιαννης στον Εθνικό και ο Σταμόγιαννος στη Δόξα Δράμας), στο ρόστερ του Ολυμπιακού υπάρχουν αρκετοί που βρίσκονται σε «καλή» ηλικία. Και όχι μόνον ο 20χρονος Γιάννης Φετφατζίδης που βρίσκεται στην ερυθρόλευκη επικαιρότητα για τις καλές εμφανίσεις και την πρόσφατη κλήση του στην Εθνική ανδρών. Ο Κώστας Μήτρογλου είναι 22 χρόνων, ο Κρίστιαν Νέμεθ 21, το ίδιο και ο Γιάννης Παπαδόπουλος .

Σε πολύ καλή ηλικία και ο 24χρονος Γιώργος Γκαλίτσιος, ο 23χρονος βέλγος δανεικός από τη Σεντ Ετιέν Κέβιν Μιραλάς που οδεύει προς… μονιμοποίηση, ακόμη και οι Βασίλης Τοροσίδης (25 ετών) και Αβραάμ Παπαδόπουλος (26 ετών). Οχι ότι οι τελευταίοι είναι «ταλαντούχοι» και ελπιδοφόροι ποδοσφαιριστές, αλλά μπορούν να αποτελέσουν τον κορμό σε μια ομάδα που έχει ορίζοντα πέντε και πλέον χρόνων. Συνεπώς, παρά τους δανεισμούς ποδοσφαιριστών, παρ΄ ότι ο Ολυμπιακός δεν κατάφερεπλην ορισμένων εξαιρέσεων- ν΄ αναδείξει νέο αίμα από τα σπλάχνα του, το ζήτημα έχει να κάνει περισσότερο με τη βούληση παρά με τους παίκτες. Ποδοσφαιριστές, είτε νεαροί είτε σε πολύ καλή ηλικία, υπάρχουν στο ρόστερ, ανεξαρτήτως των καλοκαιρινών δανεισμών, αλλά η οπαδική απαίτηση για τα… πάντα (πρωτάθλημα «εδώ και τώρα» και μάλιστα με καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο), έχει λειτουργήσει σε αρκετές περιπτώσεις ως τροχοπέδηστην προώθηση και καθιέρωση νεαρών παικτών.

Μπορεί κάποια ταλέντα να είναι τόσο σπουδαία που καταφέρνουν να βρίσκουν τον δρόμο τους ξεπερνώντας δυσκολίες, όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ελλήνων ποδοσφαιριστών που δεν τους εμπιστεύτηκαν οι (μεγάλοι) σύλλογοι σε νεαρή ηλικία και έδειξαν με την εξέλιξή τους ότι άξιζαν την ευκαιρία…