ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκείνοι που θέλουν εναγωνίως να μάθουν πού οδεύει η σχέση με τον σύντροφό τους και τι μέλλον υπάρχει σε αυτήν δεν χρειάζεται να τρέχουν σε μέντιουμ ούτε να μαδάνε τη μαργαρίτα αφού έχουν πλέον στη διάθεσή τους έναν πιο απλό και επιστημονικό τρόπο να το ανακαλύψουν. Αμερικανοί ερευνητές σχεδίασαν ένα «τεστ αγάπης» το οποίο, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια αν η σχέση δύο ανθρώπων θα έχει αίσια εξέλιξη ή αν θα καταλήξει στον χωρισμό.

Το τεστ σχεδίασαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης και χρησιμοποιεί μια ψυχολογική μέθοδο για να αποκαλύπτει τι πραγματικά σκέφτεται και αισθάνεται κάποιος για τον σύντροφό του. Η μέθοδος βασίζεται στις λέξεις με θετικό ή αρνητικό περιεχόμενο που ενστικτωδώς (ασυνείδητα) αναφέρει κάποιος συσχετίζοντας με αυτές τον σύντροφό του. Αν κάποιος όταν αναφέρεται στον σύντροφό του ενστικτωδώς τον συσχετίζει με λέξεις που έχουν θετικό περιεχόμενο, αυτό σύμφωνα με το τεστ σημαίνει ότι η σχέση έχει πολύ μέλλον μπροστά της. Φυσικά οι αρνητικοί συνειρμοί δείχνουν γρήγορο τέλος στη σχέση.

«Αυτό που είναι εντυπωσιακό από την έρευνά μας είναι ότι οι μετρήσεις μας φάνηκε να κάνουν καλύτερη δουλειά πρόβλεψης σε σχέση με το τι οι ίδιοι οι άνθρωποι μας είπαν. Οι άνθρωποι που εκδήλωσαν αρνητικά αισθήματα για τους συντρόφους τουςείχαν περίπου επταπλάσιες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» ο καθηγητής Ρόναλντ Ρογκ, επικεφαλής της ομάδας που σχεδίασε το τεστ.

Οι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί πόσο ικανοποιημένοι είναι δύο άνθρωποι από τη σχέση τους επειδή συχνά λένε στους ερευνητές διαφορετικά πράγματα από αυτά που νιώθουν. Το νέο τεστ, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια και να αποκαλύψει τα πραγματικά συναισθήματα των δύο συντρόφων.