Σημαντική μεταστροφή του κλίματος διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε σχέση με το αρνητικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί κατά την εαρινή σύνοδο των δυο οργανισμών τον περασμένο Απρίλιο.

«Είναι η μέρα με τη νύχτα» τόνισε ο υπουργός που παρευρίσκεται στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, αν και έσπευσε να παραδεχθεί ότι «ο συναγερμός δεν έληξε».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τόνισε ότι η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στη μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται και συγκεκριμένες επενδυτικές κινήσεις, μεταξύ αυτών η πώληση μειοψηφικού πακέτου των ΕΛΤΑ στα Ταχυδρομεία του Βελγίου, όπως και του ΟΣΕ.

Υπογράμμισε επίσης τη σθεναρή υποστήριξη που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ, οι οποίες ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να εγκριθεί ένα τόσο μεγάλο δάνειο για την Ελλάδα. «Χωρίς την Αμερική δεν θα υπήρχε το πρόγραμμα σταθερότητας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ Παπακωνσταντίνου απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση που έκανε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν και περίμεναν ήδη από το φθινόπωρο του 2008 ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, «η Ελλάδα έχει χρόνια προβλήματα ανταγωνιστικότητας, γνωστά σε όλους, τα οποία σήμερα πλέον αντιμετωπίζονται».

Αργότερα το Σάββατο ο κ.Παπακωνσταντίνου έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τιμ Γκάιτνερ, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Κίνας. Επίσης, θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους του οίκου αξιολόγησης Moody’s και θα μιλήσει στο Institute of International Finance. Τέλος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΔΝΤ.

Την Κυριακή θα συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.