Η άνοδος του ευρώ, η ισχνή ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ και η δήλωση Σαρκοζί για «μια νέα νομισματική τάξη» αναζωπύρωσαν τις φήμες για «πόλεμο των νομισμάτων» ανάμεσα στις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη μας.

«Είμαστε στη μέση ενός διεθνούς συναλλαγματικού πολέμου, μια γενική αποδυνάμωση των νομισμάτων» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτίμησε ότι αν και δεν «εισερχόμαστε σε μια εποχή νομισματικών πολέμων, σαφέστατα όμως θα υπάρχουν εντάσεις». Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, πάλι, εκπροσωπώντας περισσότερoυς από 420 μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς, προχώρησε σε μια δημόσια έκκληση για το πρώτο παγκόσμιο σύμφωνο συναλλάγματος από το Ρlaza Αccord του 1985. Συνολικά, όπως φαίνεται, οι ισχυρές οικονομίες του πλανήτη επιδιώκουν με την υποτίμηση των νομισμάτων τους να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, ενώ με τόσο πολλές χώρες να θέλουν να ρίξουν την αξία των νομισμάτων τους, η ένταση έχει μάλλον φουντώσει για τα καλά.

Την τακτική αυτή εφαρμόζει εδώ και καιρό η Κίνα, ενώ και άλλες χώρες προσπαθούν να προχωρήσουν στην υποτίμηση των νομισμάτων τους. Για «σοβαρές ανησυχίες και αγκάθια» κάνουν λόγο οι αναλυτές νομισμάτων επισημαίνοντας τα ανησυχητικά μηνύματα που στέλνουν η μείωση των βασικών επιτοκίων της Ιαπωνίας στο μηδέν και η φημολογία ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα διοχετεύσει ρευστό στις αγορές για να ενισχύσει την ισχνή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Ολα αυτά όμως συνιστούν ανταγωνιστικές στρεβλώσεις στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, αλλά αφού οι στρεβλώσεις αυτές επιδρούν θετικά σε ορισμένες οικονομίες, κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της και επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τη δική της στρατηγική. Εν όψει πάντως της επικείμενης ετήσιας συνεδρίασης του ΔΝΤ, κυκλοφόρησαν στις αγορές σενάρια περί μιας ενδεχόμενης διεθνούς συμφωνίας που θα στοχεύει στη σταθεροποίηση των αγορών συναλλάγματος και θα διαχειρίζεται με τακτικό τρόπο την πτώση του δολαρίου. Ωστόσο, καθώς μικρά και μεγάλα κράτη προσβλέπουν στο φθηνό νόμισμα για να αντιμετωπίσουν με ανώδυνο τρόπο τα οικονομικά τους προβλήματα, μια νέα παγκόσμια νομισματική συμφωνία μοιάζει μάλλον απίθανη το επόμενο διάστημα, περιορίζοντας και τις πραγματικά ελεύθερα κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων. Ισως πάντως, όπως εκτιμούν κορυφαίοι οικονομολόγοι, τα πάντα να κριθούν από τη μελλοντική διαμόρφωση των ισορροπιών μεταξύ των νομισμάτων του παλαιού ανεπτυγμένου κόσμου (δολάριο ΗΠΑ, ευρώ, γεν, στερλίνα) και των νομισμάτων του δυναμικού νέου κόσμου των μεγάλων αναδυομένων αγορών οι οποίες βλέπουν την οικονομική και πολιτική τους άνοδο να συνεχίζεται…

mantik@tovima.gr