Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, συνεχάρη το νέο κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, τον κινέζο Λιου Σιαομπό, λέγοντας πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να το παραλάβει «αυτοπροσώπως», δηλαδή ότι θα αποφυλακιστεί προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί στο Όσλο.
«Συγχαίρω τον Λιου Σιαομπό για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», ανέφερε σε μία ανακοίνωση, προσθέτοντας πως «η επιλογή της Επιτροπής Νόμπελ αντανακλά το σημαντικό ρόλο του κινέζου διαφωνούντα στην αναζήτηση μιας δημοκρατικής πολιτικής μεταρρύθμισης και βασισμένης στο δίκαιο στην Κίνα».
«Και ελπίζω πως θα μπορέσει να πάει να παραλάβει το βραβείο αυτοπροσώπως», πρόσθεσε η Άστον, καθώς ο κινέζος διανοούμενος εκτίει από το 2009 ποινή κάθειρξης 11 ετών επειδή διεκδίκησε τη δημοκρατικοποίηση της χώρας του.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις δήλωσε «πεπεισμένη πως το βραβείο αυτό θα εμπνεύσει τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε ολόκληρο τον κόσμο», υπενθυμίζοντας πως η ΕΕ και η ίδια «υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους».