ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ Oρατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μολυνθεί η τροφική αλυσίδα από το ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα κόκκινης λάσπης που διέρρευσαν από εργοστάσιο αλουμινίου στην Ουγγαρία. Οι πρώτες τοξικές ενώσεις και τα βαρέα μέταλλα άρχισαν να φθάνουν από χθες στον Δούναβη μέσω των παραποτάμων του, μερικοί από τους οποίους θυμίζουν πλέον «νεκρή φύση», καθώς όλα τα ψάρια που ζούσαν στα νερά τους είναι ήδη νεκρά.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, αν δηλαδή μερικά ποτάμια προστατευτούν με φράγματα από την τοξική λάσπη, τα φυτά και τα μικρά ψάρια θα πεθάνουν ούτως ή άλλως. Τα μεγαλύτερα ψάρια θα καταπιούν υψηλότερες του συνηθισμένου συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, οι οποίες στη συνέχεια θα περάσουν στους ανθρώπους που θα τα καταναλώσουν. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η καυστική σόδα που περιέχεται στη λάσπη, η οποία προκαλεί εγκαύματα όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα, ενώ σε περίπτωση κατάποσης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα πνευμόνια και στο πεπτικό σύστημα.

Η οικολογική τραγωδία άρχισε τη Δευτέρα όταν κατέρρευσε η δεξαμενή αποβλήτων ενός εργοστασίου αλουμινίου στη Δυτική Ουγγαρία, πλημμυρίζοντας αρκετά χωριά και σκοτώνοντας τρεις ενήλικες και ένα παιδί, ενώ τρεις ακόμη αγνοούνται. Τα απόβλητα ήταν προϊόν των πρώτων σταδίων παραγωγής του αλουμινίου, στα οποία ο βωξίτης ξεπλένεται με υδροξείδιο του νατρίου σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν εντοπιστούν ουσίες όπως αρσενικό και υδράργυρος τα ποτάμια και οι υπόγειοι υδάτινοι πόροι θα μολυνθούν σε μακροχρόνιο επίπεδο. Οι Αρχές της Ουγγαρίας επιμένουν ότι τα χημικά που ρίχνουν στο νερό των ποταμών για να εξουδετερώσουν την τοξικότητα της λάσπης κάνουν τη δουλειά τους και ότι κανένα νεκρό ψάρι δεν εντοπίστηκε στο σημείο όπου η λάσπη ξεχύνεται στον Δούναβη, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης και ήδη μολυσμένο από τη βιομηχανική δραστηριότητα στις όχθες του. Η Βουδαπέστη όμως παραδέχτηκε ότι ο ποταμός Μάρκαλ «έχει σβήσει». Πρόκειται για τον ποταμό που μετέφερε τα απόβλητα από το σημείο του δυστυχήματος στον ποταμό Ράμπα, παραπόταμο του Δούναβη.

Τα εργοστάσια και οι πόλεις που βρίσκονται κατά μήκος του Δούναβη ίσως χρειαστεί να διακόψουν την άντληση και τη χρήση νερού από τον ποταμό.

Εξι χώρες στο έλεος του «τοξικού τσουνάμι»
SΟS εκπέμπουν οι περιβαλλοντολόγοι όχι μόνο για την Ουγγαρία, αλλά και για τις Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία. Εάν οι δυσοίωνες προβλέψεις επαληθευτούν, η μόλυνση από τη λάσπη θα επεκταθεί και στις προαναφερθείσες πέντε χώρες νοτίως της Ουγγαρίας, οι οποίες βρέχονται από τον Δούναβη. Το ουγγρικό υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά πως θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να καθαριστεί η λάσπη. Επιπλέον, 40 τετραγωνικά χλμ. αγροτικής γης έχουν ήδη καλυφθεί από τη λάσπη στην Ουγγαρία και θα παραμείνουν ακατάλληλα για καλλιέργεια επί πολλά χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 120 νοσηλεύονται μετά το πέρασμα του «τοξικού τσουνάμι», όπως το χαρακτηρίζουν οι πληγέντες.