ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ Ειδικές ασκήσεις γυμναστικής κάνουν καθημερινά οι 33 μεταλλωρύχοι που ζουν παγιδευμένοι εδώ και δύο μήνες 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης στη Χιλή. Την προπόνησή τους έχει αναλάβει από απόσταση ο αθλητίατρος Ζαν-Κριστόφ Ρομανιόλι, μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης. «Οι ασκήσεις θα ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα οι μεταλλωρύχοι να πάθουν κράμπες καθώς θα μεταφέρονται στην επιφάνεια με ειδικό κλωβόμέσα στον οποίο θα πρέπει να παραμείνουν ακίνητοι για περίπου 20 ως 30 βασανιστικά λεπτά» δήλωσε ο κ. Ρομανιόλι. Η διαδικασία απεγκλωβισμού ενδέχεται να αρχίσει και σήμερα, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους. Ωστόσο οι πιο συγκρατημένες «φωνές» κάνουν λόγο για τα μέσα Οκτωβρίου.

Λίγες δεκάδες μέτρα απέχει πλέον το γεωτρύπανο από τους εγκλωβισμένους. Ο χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ανέβαλε προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ευρώπη για μετά τις 17 Οκτωβρίου, ώστε να βρίσκεται στο πόστο του κατά τη διάσωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταλλωρύχοι δεν γνωρίζουν ότι βρίσκονται μιαν ανάσα από την ελευθερία για να μην απογοητευθούν αν κάτι πάει στραβά με την επιχείρηση. «Οσο πιο βαθιά στη γη σκάβει το γεωτρύπανο τόσο περισσότερο περιπλέκεται η κατάσταση» εξήγησε ο Εουχένιο Εγκιγκούρεν, αντιπρόεδρος της εταιρείας γεωτρήσεων Geotec Βoyles Βros. Και διατύπωσε το αισιόδοξο σενάριο: «Ολα πάνε καλά. Πιστεύω ότι θα τους βγάλουμε στην επιφάνεια ως την Κυριακή ή τη Δευτέρα».

Μόλις το γεωτρύπανο φθάσει στους μεταλλωρύχους, οι διασώστες θα στείλουν κάμερα προκειμένου να διαπιστώσουν αν η επιχείρηση μπορεί να συνεχισθεί με ασφάλεια χωρίς να καταρρεύσει τμήμα της σήραγγας, πράγμα που θα είχε ολέθριες συνέπειες για τους εγκλωβισμένους άνδρες.

Παρ΄ όλα αυτά οι προετοιμασίες «υποδοχής» των μεταλλωρύχων έχουν ήδη αρχίσει. Στην επιφάνεια έχει στηθεί υπαίθριο νοσοκομείο ενώ πέντε ελικόπτερα είναι έτοιμα να μεταφέρουν, αν χρειαστεί, ασθενείς στην κοντινότερη πόλη Κοπιάπο. Την ίδια στιγμή ειδική ομάδα διάσωσης, συμπεριλαμβανομένου γιατρού, έχει ήδη καταφθάσει στην περιοχή εν όψει της δύσκολης επιχείρησης.

ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Και αν η γη θυμώσει;
Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να υποχωρήσει το υπέδαφος τη στιγμή που κάποιος μεταλλωρύχος θα βρίσκεται στον κλωβό, μεταφερόμενος αργά αργά στην επιφάνεια. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να «φρακάρει» σε σημείο που να μην προσεγγίζεται ούτε με το πιο ισχυρό γεωτρύπανο. Γι΄ αυτό οι μηχανικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν τη σήραγγα με ειδικό ατσάλινο σωλήνα που θα έχει τη δυνατότητα να συγκρατεί τόνους πίεσης, εξασφαλίζοντας ομαλή «ανάδυση» στο φως και στη σωτηρία. Και αυτό όμως εγκυμονεί κινδύνους. Ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η εισαγωγή του ατσάλινου σωλήνα μπορεί να αποδειχθεί μοιραία: αν λόγω της τεράστιας πίεσης σπάσουν οι συγκολλήσεις των διαφόρων τμημάτων του (12 μέτρα έκαστο), τόνοι ατσαλιού θα φράξουν τη σήραγγα.