Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν το παράδειγμα και σε άλλα κράτη καταργώντας τη θανατική ποινή.

«Μια σαφής πλειοψηφία χωρών έχει απορρίψει τη θανατική ποινή. Πώς μπορούν οι ΗΠΑ να ισχυρίζονται ότι ηγούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ ακόμη διαπράττουν φόνους μέσω δικαστηρίων;», σημειώνει η Ουίντνι Μπράουν ανώτερη διευθύντρια του τμήματος Διεθνούς Νομοθεσίας και Πολιτικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας πρόσθεσε ότι «η θανατική ποινή είναι απάνθρωπη, εξευτελιστική, αναποτελεσματική και εντελώς ασύμβατη με οποιαδήποτε έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

«Η χρήση της στις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από αυθαιρεσίες, διακρίσεις και σφάλματα», ανέφερε ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που προχώρησε σε εκτελέσεις το 2009.

Αν και το αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας αυτήν την εβδομάδα επικεντρώνεται στις ΗΠΑ, η οργάνωση επισημαίνει ότι η Κίνα εκτελεί περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο από ό,τι όλες οι άλλες χώρες στον κόσμο μαζί.

Επίσης σημειώνει σχετικά με τις ΗΠΑ ότι οι φόνοι που έχουν θύματα λευκούς είναι πιθανότερο να καταλήξουν στην επιβολή θανατικής ποινής απ’ ότι αυτοί που έχουν θύματα μαύρους και υπογραμμίζει ότι στις πολιτείες Τέξας, Βιρτζίνια και Οκλαχόμα γίνονται περισσότερες από τις μισές εκτελέσεις στη χώρα.