Μια ζυθοποιία στο Σάφολκ της ανατολικής Αγγλίας άρχισε την περασμένηΤετάρτη να ανακυκλώνει τα απόβλητα από την παρασκευή της μπύρας της για την παραγωγή βιοαερίου, με αποτέλεσμα να παράγεται αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες (θέρμανση και μαγείρεμα) 235 νοικοκυριών.

Το πρόγραμμα της ζυθοποιίας Adnams στο Σάουθγουολντ του Σάφολκ που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρία φυσικού αερίου British Gas, περιλαμβάνει τη μετατροπή σε βιοαέριο των απορριμμάτων από το κριθάρι που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της μπύρας. Το παραχθέν βιοαέριο διοχετεύτηκε την Τετάρτη στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη ζυθοποιία, κάθε νοικοκυριό καταναλώνει για θέρμανση και μαγείρεμα ενέργεια που ισοδυναμεί με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται από τη διαδικασία παρασκευής 150 λίτρων μπύρας.

Η μονάδα βιοαερίου αναμένεται να παράγει αρκετή πράσινη ενέργεια ώστε να λειτουργεί η ζυθοποιία και τα φορτηγά της, διοχετεύοντας το 60% του παραχθέντος αερίου στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Τα απόβλητα του εργοστασίου του βιοαερίου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τους αγρότες ως λίπασμα για την καλλιέργεια του κριθαριού, από το οποίο παρασκευάζεται η μπύρα.

Η παραγωγή βιοαερίου αποτρέπει την προσφυγή στις ορυκτές πηγές ενέργειας (φυσικό αέριο, άνθρακας, πετρέλαιο) που ευθύνονται για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η χρήση των οργανικών αποβλήτων είναι επίσης μια εναλλακτική για την αποσύνθεσή τους σε μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Είναι μια εξαιρετική εβδομάδα όσον αφορά την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την Κλιματική Αλλαγή Γκρεγκ Μπάρκερ.

Πράγματι, ένα δεύτερο πρόγραμμα «πράσινης» ενέργειας ανακοινώθηκε στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα: ένα εργοστάσιο μετατροπής των ακάθαρτων υδάτων σε βιοαέριο άρχισε να λειτουργεί στο Οξφορντσάιρ της νότιας Αγγλίας.

Εκεί ακόμη, πρόκειται να παράγεται βιοαέριο και βιομεθάνιο ώστε να τροφοδοτείται το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Το πρόγραμμα ύψους 2,5 εκατομμυρίων στερλινών υλοποιείται σε συνεργασία με τις εταιρίες British Gas, Thames Water, Scotia Gas Networks και επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας για την απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας σε 200 νοικοκυριά.

Το βιοαέριο παράγεται από τη ζύμωση οργανικών υλικών, ζωικών και φυτικών (μεθανοποίηση).

Αρκετές χιλιάδες εργοστάσια μεθανοποίησης λειτουργούν ήδη στην Ευρώπη με γεωργικά, βιομηχανικά και οικιακά οργανικά απόβλητα.

Η Βρετανία έχει δεσμευτεί να παράγει το 15% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Τουλάχιστον το 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου μπορεί να διασφαλιστεί από το βιομεθάνιο, σύμφωνα με την εταιρία διαχείρισης του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου.