Τακτοποιούνται όσοι έχουν χτίσει ή έχουν οικοδομική άδεια σε ισχύ σε περιοχές που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα με διοικητική πράξη η οποία δεν έχει ακυρωθεί με δικαστική απόφαση. Αντίθετα, όσοι διαθέτουν οικοδομικές άδειες οι οποίες έχουν ακυρωθεί από τη Δικαιοσύνη σε περιοχές που άλλοτε ήταν δάση, αλλά δομήθηκαν εξαιτίας παλινωδιών της διοίκησης, αυτοί δεν μπορούν να χτίσουν.

Σε αμφισβητούμενες περιοχές (όπως του Αγίου Στεφάνου), για τις οποίες η διοικητική πράξη έχει ακυρωθεί ή ανακληθεί αλλά υπάρχουν οικοδομικές άδειες σε ισχύ, θα γίνεται από τα αρμόδια όργανα έλεγχος της μεταβολής του δασικού χαρακτήρα για να αποφασιστεί αν θα επιτραπεί η πολεοδόμηση. Αυτό προκύπτει από το επεξηγηματικό σημείωμα για το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για την Κύρωση των Δασικών Χαρτών και το Πράσινο Ταμείο, το οποίο δημοσίευσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση κατά την ψήφισή του χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Ν. Μπόκαρης μιλώντας στο «Βήμα» επισήμανε ότι «το άρθρο 24 όπως διατυπώθηκε είναι προδήλως αντισυνταγματικό. Οι εκτάσεις που είχαν δασικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του ΄45 ή του ΄60, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος πρέπει να αναδασωθούν».