Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει χθες το πρωί στις 9.30. Ο κ. Γ. Παπανδρέου έκανε την έκπληξη και εμφανίστηκε στη Βουλή στις 9.30, αλλά οι βουλευτές, συνηθισμένοι στο στήσιμο, ήταν ακόμη στο σπίτι τους. Ετσι ο κ. Παπανδρέου παρέμεινε στο γραφείο του. Λίγο μετά τις 9.30 έφτασε στην αίθουσα της Γερουσίας ο κ. Ευ.Βενιζέλος (στο σκίτσο). Αλλά στις 10.30 ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν ακόμη στο γραφείο του και ο υπουργός Αμυνας αποφάσισε να αποχωρήσει.

Σηκώθηκε, πέρασε μπροστά από όλους τους βουλευτές, έφτασε στο έδρανο όπου κάθονταν οι κκ. Ι. Ραγκούσης και Κ. Σκανδαλίδης και είπε : «Εχω κάτι Ισραηλινούς στο υπουργείο και δεν μπορώ να τους στήσω». Φεύγοντας, κοντοστάθηκε, έκανε ένα βήμα πίσω και είπε υπαινικτικά τονίζοντας μία προς μία τις λέξεις: «Εργάζομαι για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή…».

O κ. Σκανδαλίδης χαμογέλασε προσεκτικά. Ο κ. Ραγκούσης παρέμεινε «νομοταγής» και ανέκφραστος. Για την ιστορία, ο κ. Παπανδρέου προσήλθε στην αίθουσα 10 λεπτά αργότερα, στις 10.40. Τι έκανε ως τότε; Προφανώς τηλεφωνήματα στη Μέση Ανατολή για να ανακοινώσει στους ηγέτες ότι η ειρήνευση είναι εξασφαλισμένη αφού ασχολείται μαζί της και ο κ. Βενιζέλος.

***

Μεγάλη φασαρία έγινε για την απόρρητη επιστολή του κ. Δ. Αβραμόπουλου στον κ. Κ. Καραμανλή που εστάλη τον Νοέμβριο του 2008 και στην οποία ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ καλεί τον τέως Πρωθυπουργό να λάβει μέτρα. Και όμως δεν επρόκειτο για θέσεις που ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε τότε για πρώτη φορά. Εξι μήνες πριν από την επιστολή είχε εκθέσει τις ίδιες θέσεις σε ρεπορτάζ και συνέντευξή του στο «Βήμα».

Κατά συνέπεια ο στόχος της επιστολής προς τον κ. Καραμανλή ήταν η υπενθύμιση και όχι η γνωστοποίηση των θέσεων του τότε υπουργού Υγείας. Τι έκανε ο κ. Καραμανλής με την επιστολή; Δεν ξέρουμε ακόμη. Το πιθανότερο είναι ότι μόλις χθες έμαθε ότι την έλαβε.

***

Ποτέ μην πεις ποτέ στην πολιτική. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη και «γκουρού των εκσυγχρονιστών» κ. Γ.Πασχαλίδης απεσύρθη από την κατάψυξη καθώς επελέγη από τον Πρωθυπουργό και τον κ. Μιχ. Καρχιμάκη για να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο του κ. Μ. Μπόλαρη ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Κατόπιν τούτου αναμένω αντίστοιχα ανοίγματα στους κκ. Ι. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη και Μιχ. Νεονάκη.

***

Σε δουλειά να βρίσκονται! Η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 24 του νομοσχεδίου της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη περί χρηματοδότησης περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, πράσινου ταμείου και κύρωσης δασικών χαρτών, αλλά οι βουλευτές της δεν φημίζονται για τα αντανακλαστικά τους. Πρόκειται για τη ρύθμιση που αφορά τους οικισμούς οι οποίοι στερούνται νόμιμη έγκριση. Η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να έχασε στην ψηφοφορία (148 έναντι 98), κέρδισε όμως στις… απουσίες, αφού 17 «γαλάζιοι» δεν προσήλθαν να ψηφίσουν. (Το ΠαΣοΚ είχε 9 απόντες.)

***

Ποιον κατασκοπεύουν ο ζεν πρεμιέ και το pin up boy της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ κκ. Αδ. Γεωργιάδης και Αθ. Πλεύρης; Οι «Μπάτμαν και Ρόμπιν» της Βουλής είναι υποψήφιοι περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης Αττικής, αλλά άνθρωπός μου καταγγέλλει ότι αντί να τρέχουν στους αμαρτωλούς δρόμους του Gotham City για να μαζέψουν καμιά ψήφο βρίσκονται διαρκώς στο Κοινοβούλιο και κατασκοπεύουν τον «Τζόκερ», δηλαδή τον συνάδελφό τους βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Μ. Βορίδη.

Για παράδειγμα, χθες ο κ. Βορίδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για ένα θέμα της εκλογικής του περιφέρειας και είχε τους δύο συναδέλφους του εκ δεξιών και εξ αριστερών. Μάλιστα όταν σηκώθηκε για να βγει στο περιστύλιο, οι Μπάτμαν και Ρόμπιν αμέσως τον ακολούθησαν με τις μαύρες μπέρτες να ανεμίζουν πίσω τους. Τρία τινά συμβαίνουν. Είτε οικοδομούν καλές σχέσεις με τον επόμενο αρχηγό, είτε τον «επιτηρούν» κατ΄ εντολήν του νυν αρχηγού, είτε και τα δύο ταυτόχρονα.

***

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, σφαίρα τρέχει το ΠαΣοΚ στη Βουλή. Οχι μόνο ανακοινώθηκαν τα ονόματα, αλλά μοιράστηκαν και οι αρμοδιότητες μεταξύ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΠαΣοΚ. Ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (και πρόεδρος του ΟΑΣΕ) κ. Π. Ευθυμίου ανέλαβε τα θέματα Εξωτερικών και Αμυνας. Ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας τα οικονομικά και ο κ. Εμμ. Μπεντενιώτης τα θέματα δικαιοσύνης και θεσμών. Τα κοινωνικά θα τα μοιράζονται οι δύο τελευταίοι. Βάστα, Ρόμελ (και στους τρεις) καθώς ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς…