Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας απέκλεισε ρητά, σήμερα, ευρισκόμενος στην Ουάσινγκτον για τις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ, να ανατιμηθεί αισθητά κι άμεσα το γουάν, αλλά και να υποβληθεί σε μία «θεραπεία-σοκ» η δεύτερη σε μέγεθος, παγκοσμίως, οικονομία.
«Προσπαθεί η Κίνα να περάσει η οικονομία της σε ένα επίπεδο πιο ισορροπημένο (…)τούτο γίνεται προοδευτικά, όχι όμως με μία θεραπεία-σοκ», τόνισε μιλώντας στο δίκτυο του BBC ο κ.Ζου Σιαοτσουάν. Πρόσθεσε ότι η Κίνα «θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του συστήματός της των συναλλαγματικών ισοτιμιών».
-Τον Ιούνιο, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι «εφεξής το γουάν θα διακυμαινόταν έναντι άλλων βασικών νομισμάτων πιο ελεύθερα», περίπου μία διετία αφότου η Ουάσινγκτον διαμαρτυρήθηκε για την «άκαμπτη» ισοτιμία γουάν-δολαρίου. Όμως, η επίσημη αυτή ανακοίνωση δεν ακολουθήθηκε από έμπρακτες αποδείξεις, ενώ Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες πολλαπλασίασαν στο μεταξύ τις επικρίσεις τους για το ‘άκαμπτο’ γουάν στις συναλλαγματικές αγορές.
-«Εμείς, προσέχουμε πολύ τα σχόλιά μας για τρίτες χώρες, απλά δηλώνουμε ότι η αναλογία του χρέους μας με το ΑΕΠ μας είναι, συγκριτικά, ασθενής», ανέφερε τέλος στη συνέντευξη στο BBC ο κεντρικός τραπεζίτης στο Πεκίνο.
Η Κίνα–μείον την περιοχή του Χονγκ Κονγκ–είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, σήμερα, έχοντας στο κρατικό θησαυροφυλάκιο κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ αξίας συνολικώς 846,7 δισ.δολαρίων.
Σήμερα, το αμερικανικό κρατικό εξωτερικό χρέος φθάνει το 93,5% του αμερικανικού ΑΕΠ (επίσημα αμερικανικά στοιχεία).
Η Βραζιλία δεν διαβλέπει σύντομη λύση στο πρόβλημα του «πολέμου των νομισμάτων»
Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Βραζιλίας, κ. Ενρίκε Μερέλες, που συμμετέχει στην Ουάσινγκτον στις εργασίες της ετήσιας γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ, αποφάνθηκε σήμερα ότι «δεν διαβλέπει ως πιθανή μία ορατή λύση για τον ‘πόλεμο των νομισμάτων’, στον οποίο επιδίδονται οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις», χαρακτηρίζοντας συγχρόνως «ευκταία» μία τέτοια λύση-συμφωνία.
«Ευκταία είναι μία λύση-συμφωνία, όμως δεν την βλέπω κοντινή», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.
Οι ανισορροπίες του διεθνούς οικονομικού συστήματος, εν προκειμένω οι συναλλαγματικές ανισορροπίες, κυριαρχούν στις διαβουλεύσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα των υπουργών των Οικονομικών του G20 (12 αναπτυσσόμενοι και 8 πλούσιοι), που θα μετεξελιχθούν αργά σήμερα σε διαβουλεύσεις του G7 (ΗΠΑ,Ιαπωνία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και Καναδάς).
Η διατύπωση του υπουργού Οικονομικών της Βραζιλίας, κ. Γκουΐντο Μαντέγκα, στις 27 Σεπτεμβρίου, ότι «ξεκινά πόλεμος νομισμάτων» ανάμεσα στις οικονομικές υπερδυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ιαπωνία), σύντομα έκανε τον γύρο όλου του πλανήτη.
«Θα πρέπει, πάντως, η κάθε κυβέρνηση να ασχολείται με την οικονομία της και την εσωτερική της αγορά, χωρίς να επαφίεται μόνον στις εξαγωγές της», τόνισε επίσης ο κεντρικός τραπεζίτης της Βραζιλίας.
«Δεν θα ανατιμήσουμε πολύ το ρεάλ μας, αλλά θα προστατέψουμε τη Βραζιλία από μία υπερβολική νομισματική ρευστότητα σε ένα άλλο κράτος», κατέστησε επίσης σαφές–ευθεία βολή κατά της πρακτικής της αμερικανικής Fed να αρχίσει να εκδίδει φρεσκοτυπωμένα δολάρια, ώστε να ανακάμψει ταχύτερα η ‘άτονη’ αμερικανική οικονομία.